Vredestein Snowtrac 3

Vredestein Snowtrac 3De eerste grootschalige zoutstrooi-actie van het jaar is al uitgevoerd en de meeste klassieke automobielen staan schoon en droog in hun winterstalling. Toch is er een kleine groep liefhebbers die ondanks zout, nattigheid, gladheid en kou blijven rijden met hun klassieker. Die groep doet er verstandig aan om winterbanden te monteren.

Er bestaan nauwelijks winterbanden die speciaal voor klassiekers ontwikkeld zijn, dus moet er gezocht worden in het aanbod voor moderne auto’s. Dat kan betekenen dat er een afwijkende bandmaat gekozen moet worden, wat doorgaans neer zal komen op een band met een lager zijprofiel. Maar: Veiligheid gaat voor alles, dus dit mag geen onoverkomelijk probleem zijn. Hou wel rekening met een (nog grotere?) afwijking van de snelheidsmeter en vergeet niet eventuele rallycomputers opnieuw te ijken!

Vredestein
Wanneer je online gaat zoeken naar winterbanden, zul je merken dat het aanbod overweldigend is. Het is dan ook onmogelijk om alle merken en typen te beschrijven. Om die reden kiezen we één type band van het Nederlandse bandenmerk Vredestein. In 1946 werd in Enschede de eerste steen van de autobandenfabriek gelegd. Inmiddels worden jaarlijks zo’n 6 miljoen banden van de merken Apollo (voor het Indiase moederbedrijf) en Vredestein geproduceerd. Een van de nieuwste winterbanden is de Snowtrac 3, die we hier even onder de loep nemen.

Snowtrac 3
De opvolger van de succesvolle Snowtrac 2 blinkt uit door allerlei vernuftige vindingen, zoals het linker en rechterprofiel die zodanig ten opzichte van elkaar verschoven zijn, dat de band stiller wordt. Uitgekiende groeven zorgen er voor dat sneeuw daar niet in vast blijft zitten. Dit resulteert in een goede score bij remmen en optrekken in sneeuw en op ijs. Het profiel zorgt er ook voor dat de band weinig tot geen aquaplaning veroorzaakt bij regen. En daarmee zijn de goede eigenschappen nog niet op, want ook de rolweerstand is laag, wat weer een gunstig effect heeft op het verbruik. Mooi meegenomen!

Beschikbare maten
Zoals gezegd worden de meeste winterbanden ontwikkeld voor gebruik op moderne auto’s. Het vinden van exact de juiste maat kan daardoor wel eens lastig zijn. De Snowtrac 3 is leverbaar in de velgmaten 13, 14, 15 en zelfs 16 inch. Auto’s met kleinere velgen, zoals de Mini met 10″ en 12″ velgen, vallen dus buiten de boot.
Verwacht ook geen lekker ‘bolle’ bandjes, want de hoogtematen reiken van 50 tot 70 procent van de breedte. Voor de meeste klassiekers zal dus die laatste gekozen (moeten) worden.

Over kiezen gesproken: Waar koop je die band en waar laat je ‘m monteren? Een van de mogelijkheden is www.tirendo.nl, waar de Snowtrac 3 al vanaf € 40,49 (exclusief montage) te koop is. En met 650 montagepunten is er vast een bedrijf in de buurt dat deze banden voor u wil monteren en balanceren.