Škoda Octavia zijaanzicht

Stel, je hebt ongeveer € 5000,- beschikbaar voor de aanschaf van een klassieker. Is dat dan reden tot wanhoop? Nee! En dat gaan we hier op Klassiekerrally.nl elke maandagochtend bewijzen met een niet-alledaagse klassieker voor minder dan genoemd bedrag. Vandaag presenteren we een prachtige Škoda Octavia. Nee, niet de onder het beheer van Volkswagen gebouwde versie, maar een prachtig exemplaar met origineel Nederlands kenteken uit 1962. Wie durft de gebaande paden te verlaten!?

Škoda Octavia vooraanzicht 3/4

Het merk Škoda heeft voor sommigen misschien een nare bijsmaak, maar dat is volledig onterecht. Lees de bijzonder interessante geschiedenis maar eens. Bovendien zijn bij de Škoda machinefabrieken ook de kogelgewrichten van de Maeslantkering gemaakt. Dat zijn de grootste kogelgewrichten ter wereld, dus die (voormalige) Tsjechoslowaken konden en kunnen echt wel kwaliteit leveren. En zeg nou zelf: Is dit geen plaatje van een auto? De lijnen doen misschien een beetje gedateerd aan voor een auto uit de jaren ’60, maar dat komt omdat de Octavia gebaseerd is op de Škoda 400-serie, die in 1955 gepresenteerd werd.

Škoda Octavia achteraanzicht 3/4

Hoewel de Octavia optisch dus niet ingrijpend gewijzigd werd, zijn er wel belangrijke technische verbeteringen aan de auto doorgevoerd. In plaats van de bij de 400-serie toegepaste dwarsgeplaatste bladveer op de vooras, werden bij de Octavia schroefveren ingezet. Ook de achterwielophanging werd verbeterd, maar motorisch werden geen grote wonderen verricht. Onder de kap deed een 1089 cc vierpitter met 43 paardjes zijn best om -indien gewenst- de topsnelheid van 125 km/u te bereiken.

Jan Lammers op een sticker op de Škoda Octavia
Goedgekeurd door Jan Lammers!

Mocht je dus van flink doorrijden houden, is dit wellicht niet de meest geschikte klassieker. Als je echter ongevoelig bent voor het maffe begrip ‘status’, maar wel houdt van iets bijzonders (al zijn er in totaal 298.480 Octavia’s gebouwd!), dan zou ik met € 4500,- naar Hedel rijden. Want daar staat deze door Jan Lammers goedgekeurde pracht Škoda te koop.
Mocht je ‘m gekocht hebben, laat ons dat dan even weten of kom ‘m showen tijdens een van de ‘Klassiekers op de Koffie‘ meetings. Vinden we leuk!

Klik hier voor de advertentie van deze Škoda, die te koop staat bij ‘Voorwaerts’ in Hedel.

Disclaimer: Klassiekerrally.nl is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele technische of financiële tegenvallers. Dit artikel mag niet als aankoopadvies worden beschouwd. Klassiekerrally.nl heeft de auto niet bekeken of getest en heeft geen banden met de verkopende partij. Zorg altijd voor een goede controle van het te kopen voertuig, neem indien mogelijk een deskundige mee.