603271_460740423966080_619414872_n

De klassen Grand Prix Cars pre ’61 en Grand Prix Cars 61 – 65 stalen vorig jaar de harten van de 31.500 bezoekers van de eerste Historic Grand Prix Zandvoort. Goed nieuws: de beide raceklassen van de Historic Grand Prix Cars Association (HGPCA) zijn ook dit jaar weer van de partij! De tweede editie van de Historic Grand Prix Zandvoort vindt plaats op 30 en 31 augustus en 1 september 2013.

De belangstelling voor de races van de HGPCA is ook dit jaar weer groot. Aan de start komen oude bekenden, waaronder de meeste winnaars van de races tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort 2012. Peter Horsman (Lotus 18/21) won vorig jaar de spannende eerste race van de Grand Prix Cars 61 – 65, waarin de top vier binnen anderhalve seconde over de finish kwam. Horsman heeft dit jaar alweer enkele races op zijn naam geschreven. Datzelfde geldt voor Julian Bronson (Scarab Offenhouser), die vorig jaar zegevierde in de tweede race van de Grand Prix Cars pre ’61. Will Nuthall is dit seizoen ook weer van de partij. Hij won vorig jaar met zijn Cooper T53 de tweede race van de klasse Grand Prix Cars 61 – 65.

Onze landgenoten Ad van der Kroft (HWM F2) en Eddy Perk (Heron Alfa Romeo F1) mengen zich eveneens weer in de strijd.

Fraaie geschiedenis
Veel auto’s uit de HGPCA-gelederen hebben een bijzondere geschiedenis. Neem bijvoorbeeld de Lotus 18 van Stephen Bond. Dit is de auto waarmee de huidige HGPCA-president Stirling Moss in 1961 zijn laatste twee Formule 1-races won: de Grand Prix’ van Monaco en Duitsland. Ook Miles Griffiths’ Cooper T51 is ooit door Sir Stirling Moss over de circuits gejaagd.

Graham Hill won de Formule 1-wereldtitel in 1962 en 1968. De Lotus 16 van Eddie McGuire en de BRM P261 van Peter Mullen zijn beide door de grote kampioen bestuurd.

Over grote kampioenen gesproken: de Cooper-Bristol Mk1 2/52 van Nick Eden is een voormalige auto van vijfvoudig Formule 1-wereldkampioen Juan Manuel Fangio.

De Lotus 32 Formule 2 van Larry Kinch heeft eveneens een bijzondere ‘eerste eigenaar’: tweevoudig Formule 1-titelhouder Jim Clark, die achter het stuur van de Lotus 25 van Andy Middlehurst de Nederlandse Grand Prix van 1963 won!

John Surtees, Formule 1-wereldkampioen in 1964, racete ooit met de Lola Mk4 die nu in handen is van de coureur die zich ‘Mr. John of B’ noemt.

Van rijder naar constructeur
Jack Brabham won de Formule 1-titel drie keer: twee keer achter het stuur van een Cooper, de laatste keer met zijn eigen Brabham. Andrew Smith en Clive Wilson mengen zich beiden in de strijd van de HGPCA met hun ex-Jack Brabham Coopers T43, Sidney Hoole komt in actie met de ex-Brabham Cooper T41. De Lotus 24 van David Coplowe is ook een voormalige raceauto van de Australische topcoureur. Jon Fairley maakt het verhaal compleet; hij bestuurt een Brabham BT11 waarmee ‘Sir Jack’ zelf heeft geracet.

De Fransman Guy Ligier was ook zowel rijder als constructeur in de Formule 1. Zijn carrière als Formule 1-coureur was minder succesvol (één zesde plaats), met zijn team Ligier won hij echter negen Grand Prix’. Malcolm Cook bestuurt dit seizoen onder meer een Brabham BT10, waarmee Guy Ligier ooit zijn rijkunsten vertoonde.

Hopelijk zien we veel deelnemers ook in actie tijdens de parade door het centrum van Zandvoort op zaterdagavond, net als vorig jaar!