Blik op de Weg. Ben je geboren in de jaren ’60, ’70 of ’80 dan geldt -om in pindakaastermen te spreken- “Wie is er niet groot mee geworden?”. Het was pakkende televisie. Een van de vaste waarden op de Nederlandse buis.

Helaas verdween het programma op een gegeven moment van de TV. De kijker achterlatend met het irritante opgeheven vingertje van Koos Spee die met zijn bekrulde handpop een slap gejat aftreksel maakte van Blik op de Weg.

In zijn boek doet Leo -zichzelf niet ontziend- uit de doeken hoe zijn leven voor Blik op de Weg er uitzag. Het lukt Mr. Blik om je daarbij telkens in gedachten ‘DOE DAT NOU NIET!’ te laten roepen. Om je daarna te doen verbazen met respectievelijk zijn veerkracht en zijn vermogen om opnieuw dezelfde fout te begaan. Let wel: Zonder dat je hem daarbij een sukkel gaat vinden. Het zou me zelfs niet verbazen dat mensen zichzelf wel in één of meer van zijn strapatsen herkennen. Dat maakt de man die de meeste mensen waarschijnlijk alleen van TV kennen menselijk. En daarom lees je zonder moeite het ene na het andere hoofdstuk uit. Leo neemt je mee op zijn struikel-en-sta-op-reis via relaties, vele seizoenen Blik op de Weg en Koos Spee (je wil toch weten hoe dat zit!?) naar het heden. Wat een leven! Wat. Een. Leven…

Dat hij een autoliefhebber in hart en nieren is, helpt natuurlijk ook. Snelle auto’s, motoren, busjes, vrachtauto’s… Alles passeert de revue. Over elk voertuig weet hij smakelijk te vertellen wat hem overhaalde tot de aankoop (waar vaak niet zo veel overredingskracht voor nodig was), en welke redenen er waren om de auto weer van de hand te doen. Maar waar het boek vooral om draait is de mens Leo de Haas. En als ik heel eerlijk ben vind ik dat veel interessanter dan de meeste boeken over auto’s.

Dus zodra bekend werd dat de verkoop van Mr. Blik ging starten, hield ik de website www.leodehaas.com scherp in de gaten. Op het moment, de datum, het exacte tijdstip, van de start van de verkoop, had ik de vinger boven de ‘BESTEL’ knop. En toen ontplofte de website. Niks werkte meer. Ik denk na het lezen van het boek dat dit achteraf bezien misschien helemaal geen grote verrassing was. Het heeft niet heel lang geduurd voor de site weer ‘up and running’ was. Typisch, veerkracht…
Uiteraard bestelde ik de gelimiteerde uitgave van het boek, die inmiddels is uitverkocht. Maar de normale editie is nog volop beschikbaar en voor een heel zacht prijsje ook.

Leo vindt zichzelf geen schrijver. Dat vind ik toch wel wat te bescheiden. In één ruk uitlezen lukte niet: er moest ook gewerkt worden en zo. Maar wanneer je iemand kunt verleiden tot het binnen een week verslinden van een boek van 480 pagina’s dan heb je iets moois gemaakt.

Mr. Blik
Leo de Haas
ISBN 9789083267906 (normale editie)
480 pagina’s
Integraalband


Bestellen kan via https://leodehaas.com/winkel/mr-blik/