hamalandroute
De grensoverschrijdende toeristische Hamalandroute wordt 50 jaar! Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis vindt op 13 september 2015 een oldtimertreffen en een toerrit voor iedereen plaats tijdens het Wiegboldfeest in Südlohn.

Speciale Hamaland herdenkingsmunt

In een gelimiteerde oplage wordt een speciale munt uitgegeven die ter plaatse aan de deelnemers met oldtimers (auto, motorfiets, tractor, etc. tot bouwjaar 1984) wordt uitgedeeld. Verder ontvangen de deelnemers consumptiebonnen voor eten en drinken. Voor deelnemers met voertuigen met bouwjaar 1965 zijn er bij een speciale verloting bovendien leuke prijzen te winnen. Alle deelnemers die zich vooraf hebben aangemeld, ontvangen in Südlohn in elk geval één van de munten.

HamalandrouteDe Hamalandroute werd 1965 als eerste Duitse en internationale toeristische route ontwikkeld met als doel grenzen te slechten. Maar de Hamalandroute is veel meer dan alleen een toeristische route: ze is een cultuurhistorische ontdekkingstocht die ertoe uitnodigt om een beter inzicht in overeenkomsten en verschillen tussen beide volkeren te krijgen, barokke kastelen en waterburchten in het Münsterland te verkennen of een stop te maken om door de Achterhoekse wijngaarden en het parklandschap van Twente te slenteren. De Hamalandroute is overigens genoemd naar het Germaanse volk van de Hamaven, die deze Karolingische graafschap bevolkten. Zij werden door de Romeinen ook Chamaven genoemd. Hoe dit volk leefde en werkte, toont het Hamaland-museum in Vreden. Vanwege om- en uitbouwwerkzaamheden is dit museum momenteel echter gesloten. Op de locatie van het Hamaland-museum opent in 2016 het Kulturhistorisches Zentrum Westmünsterland.

Meer informatie over het evenement op 13 september 2015 in Südlohn is te vinden op www.hamalandroute.de/nl/hamalandroute. Daar kunt u zich ook aanmelden voor het oldtimertreffen of de toerrit.

Programma

11 uur: vlooienmarkt & rommelmarkt
11 – 12 uur: registratie deelnemers aan toertocht en oldtimertreffen
12.30 uur: begin toertocht
13 – 18 uur: koopzondag & podiumoptredens
15 uur: aankomst toertocht
15.30 uur: presentatie oldtimers, verloting

Route toertocht


Hamalandroute

De Hamalandroute is méér dan een gewone autoroute. De route die u gaat rijden is een echte belevenisroute! Ze verbindt het oosten van Nederland met het westen van Duitsland en neemt u mee op een fascinerende reis terug in de tijd. Onderweg stuit u aan weerszijden van de grens op overblijfselen uit een bewogen verleden.
Tijdens de ongedwongen toer door het Münsterland, de Achterhoek en Twente maakt u nader kennis met de gastvrije bewoners, hun vaak eeuwenoude streekcultuur, aardigheden én eigenaardigheden.

Tip: De Hamalandroute op schaal 1:50.000 vindt u ook in de Falk-kaart No. 22.

Lees ook dit artikel van de Gelderlander over 50 jaar Hamalandroute

1 reactie

  1. Vandaag de route naar De Paalse Plas uitgetest. Afrit 26 op de E313richting Paal. Tot het dporscentrum , aan de lichten rechtsaf richting Tessenderlo. Blijven volgen tot …, vf3f3r Brasserie de Plas rechtsaf op de Holststraat, signalisatie Paalse Plas en inrijpunt aanwezig. Ingang domein links aan volgende signalisatie fietscafe9 en inrijpunt.Doorkruis de golfbaan tot aan het fietscafe9. We hopen op een aardige opkomst en wensen jullie alvast een aangename toertocht. Mvg. Jos

Comments are closed.