Op 31 augustus en 1 en 2 september staat Circuit Park Zandvoort in het teken van de Historic Grand Prix. Acht historische raceklassen laten enkele decennia racegeschiedenis herleven. Het programma is zeer afwisselend. Van Formule 1-bolides uit de jaren ’80 tot Bugatti’s uit de jaren ’20, van ‘Le Mans’ racers tot Mini Cooper S. Op zaterdagavond vindt er bovendien een rijdersparade door het centrum van Zandvoort plaats.

Tijdens de Historic Grand Prix komen er enkele honderden historische raceauto’s in actie, verdeeld over acht raceklassen. Er komen drie klassen voor Formule 1- en Grand Prix auto’s aan de start, met bouwjaren variërend van vooroorlogs tot de jaren ’80. Daarnaast maken prototypes die we kennen van de 24 uren van Le Mans en enorme startvelden met GT’s en toerwagens hun opwachting. Het grootste startveld telt maar liefst 55 auto’s.

Veel auto’s hebben een bijzondere geschiedenis. Zo komt de Ensign N180 Formule 1-auto in actie waarmee Jan Lammers in 1980 deelnam aan de kwalificatietrainingen van de Grand Prix van Nederland. Lammers verzorgt zelf een demonstratie met een Coloni Formule 1-bolide. Uniek is de komst van twee winnende auto’s van de Grand Prix van Nederland: de Lotus 25 waarmee de legendarische Jim Clark in 1963 zegevierde en de BRM P25 waarmee Jo Bonnier in 1959 de zege greep.

Rijdersparade
Vroeger was het heel gewoon dat Formule 1-bolides en andere raceauto’s na hun training of race over de openbare weg naar een garagebedrijf in Zandvoort reden. Die tijden herleven tijdens de rijdersparade door het centrum van Zandvoort, op zaterdag 1 september vanaf 19.00 uur. De organisatie verwacht circa 50 auto’s. Op het centraal gelegen Raadhuisplein zorgen muziekbands voor extra sfeer.

‘Historische’ toegangsprijzen
Ook de toegangsprijzen zijn ‘historisch’. Een dagkaart voor zaterdag of zondag kost slechts 20 euro in de voorverkoop. Kaarten in de voorverkoop zijn onder meer verkrijgbaar via www.historicgrandprix.nl en bij de winkels van Primera. Wie zichzelf of een ander wil verwennen op een VIP-weekend op Formule 1-niveau, is welkom in de exclusieve Paddock Club.

Dertien races
Het programma begint op vrijdag 31 augustus om elf uur met vrije trainingen. Op zaterdag 1 september bent u al vanaf negen uur welkom voor de kwalificatietrainingen, in de middag gevolgd door vijf races. In actie komen onder meer de Grand Prix Masters (Formule 1-auto’s uit de periode 1966 – 1985) en twee startvelden Grand Prix cars uit de periode 1961 – 1965 en tot 1961. Op zondag 2 september komen alle acht de raceklassen in actie. Of, met andere woorden: acht keer genieten van historische autosport op topniveau!

Voor kaartverkoop en meer informatie: www.historicgrandprix.nl

Historic Grand Prix Zandvoort wordt fantastisch driedaags spektakel
Getagd op: