Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig wel een navigatiesysteem in de een of andere uitvoering. Eigenaren van een TomTom hebben er nu een leuke optie bij: de RallyAtlas. Deze aanvulling bevat meer dan 75 legendarische rally- en motorsportroutes in West-Europa. Beroemde voorbeelden zijn de Mille Miglia, de Targa Florio, de Coupe des Alpes, onze ‘eigen’ Tulpen Rally en de Gran Premio Nuvolari. Zo legendarisch als Denis Jenkinson zul je met je elektronische wegwijzer niet worden, maar wij vonden dit toch wel een fraaie moderne gadget voor (vooral) klassiekerliefhebbers. Het geeft je in elk geval een goede reden om toch dat beeldschermpje op je voorruit te plakken.

Naast alle fameuze routes zijn ook circuits opgenomen die (deels) uit openbare weg bestaan. Denk daarbij aan de Nordschleife, het Grand Prix circuit van Monaco, maar ook aan Le Mans, Reims-Gueux en het Pau stratencircuit. Liefhebbers van hillclimbs komen ook aan hun trekken, maar welke beroemde hillclimbs in de atlas zijn opgenomen, wordt niet vermeld.

Wanneer alle routes zijn gereden, heeft u de volgende landen aangedaan: Groot Brittannië, Ierland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Dan is een zomervakantie van drie weken ineens wel heel kort! Om verwarring te voorkomen worden de routes overigens in het Engels, Duits, Nederlands, Frans en Italiaans gesproken, naar keuze welteverstaan.

Wat ons erg aanspreekt is dat de RallyAtlas naast uitgebreide routeinformatie ook informatie geeft over de races, de geschiedenis en winnaars van de betreffende routes, circuits en hillclimbs. Race- en rallyrijder Gijs van Lennep geeft daarnaast commentaar bij de races en rallies die hij zelf heeft gereden. Van Lennep won de 24 uur van Le Mans in 1971 en 1976 en zette in 1971 samen met Helmut Marko het afstandsrecord op 5335 km. Een record dat nog steeds niet verbroken is! Van Lennep won ook de laatste Targa Florio in 1973, nam deel aan de Monte Carlo Rally, de Mille Miglia en diverse andere evenementen. Ook reed hij tussen 1971 en 1976 in de F1 voor Surtees, S.A.N., Williams en Ensign). Het moge duidelijk zijn dat hij dus weet waar hij over praat. Niet voor niets werd Van Lennep in 1999 ‘Dutch Racing Driver of the Century’.

De RallyAtlas werkt op de meeste TomTom navigatiesystemen en bestaat uit een CD met gebruikershandleiding. Een en ander is bijzonder makkelijk te installeren en te gebruiken. Na registratie van het product krijgt men 1 jaar gratis toegang tot updates en extra informatie.

Bron en meer informatie: RallyAtlas.com, met dank aan McTar

Met TomTom in de voetsporen van rallylegendes

6 gedachten over “Met TomTom in de voetsporen van rallylegendes

 • 10 november 2009 om 12:32
  Permalink

  Voor een paar tientjes voor elke autoliefhebber een leuk cadeau dus. Top! Bedankt voor de tip Michael!

 • 10 november 2009 om 10:09
  Permalink

  Ook als je geen TomTom hebt, is dit nog steeds een leuk product. op de cd staat ook alle informatie en Van Lenneps herinneringen. Is echt leuk om te lezen. over hoe ze de politie om moesten kopen in italie en wat er gebeurt als je le mans wint. wat een andere tijden!

 • 6 november 2009 om 17:06
  Permalink

  Eigenlijk is dit veel gemakkelijker dan zo’n routebeschrijving op papier, zoals ik ritten met de oldtimer gewend ben. Maar lang niet ieder fossiel bij zo’n oldtimerclub heeft een TomTom (wij niet :mrgreen: ) dus dan houdt het al snel op. Maar misschien is het wel een toekomstige functie: Zelf routes toevoegen en delen met een al dan niet beperkt publiek.

 • 6 november 2009 om 16:19
  Permalink

  ik heb er een gekocht en vind het wel leuk. eerlijk is eerlijk; ik heb er nog geen route mee gereden, maar de informatie is echt heel erg uitgebreid. Je kan het zo van de CD lezen met een index per rally. als je het uitprint heb je denk ik 100 pagina’s tekst. ik vind het weer eens een verrassend idee en goed uitgevoerd.

 • 5 november 2009 om 21:09
  Permalink

  Ik zie ’t wel zitten voor op vakantie. Zo is ’t volgen van een route wel heel makkelijk en kan je je volledig op de omgeving concentreren.
  Wat betreft de TomTom: voor ons weekendje Friesland heb ik gewoon toch een ouderwetse kaart aangeschaft. En wat denk je? Dat werkt! :mrgreen:

 • 5 november 2009 om 20:41
  Permalink

  grappig om zo,n ultramodern medium (in vergelijking met de lompheid van een klassieker) te gebruiken voor dit soort doeleinden ..
  helaas geef ik nix om rally,s ..
  en voor een tom tom heb ik verslavings-angst ..

  een vriend die veel op de weg is rijdt sinds jaar en dag met zo,n ding ..
  maar kan op de kaart geen Groningen van Alkmaar onderscheiden ..
  en heeft nooit enig idee waar hij geografisch is ..

Reacties zijn gesloten.