Morgan AR Plus 4

De Morgan Plus 4 bestaat 65 jaar, en dat was in Malvern de aanleiding om een extra feestelijke uitvoering van de vierpits klassieker te ontwikkelen. Daarvoor schakelden ze Morgan’s eigen raceafdeling in: AR Motorsport. Het resultaat: De Morgan AR Plus 4.

Morgan AR P4

Morgan Plus 4. Maar dan sterker.

Morgan heeft zijn jubileummodel onder de loep genomen en verschillende zaken flink aangepakt. De krachtbron is een 2 liter Ford Cosworth motor met 225 pk. Daarmee is deze AR P4 de krachtigste vierpitter die Morgan ooit gebouwd heeft. Om de auto op de weg te houden en er een fijner sturende machine van te maken, is de complete wielophanging aangepast, compleet met verstelbare Spax schokdempers, nieuwe remmen en een andere eindoverbrenging. Om daar weer zo goed mogelijk van te profiteren is bovendien het chassis verbeterd. Om de lichtmetalen velgen van het merk Image liggen Yokohama banden in de maat 225/55/16.

Morgan Plus 4. Maar dan luxer.

Wat het eerst in het oog springt zijn de LED-koplampen, die een veel beter zicht opleveren dan de tot nu toe toegepaste halogeenlampen. Als je het vakje voor de optionele verstralers aanvinkt, heb je helemaal een heldere blik in de duisternis. Mooi? Zeg het maar…
Door de traditioneel gebruikte materialen essenhout, aluminium en leer in een andere verhouding dan gebruikelijk toe te passen, wordt volgens Morgan de mix van moderne prestaties en klassiek autorijden perfect weerspiegeld. Om dat te bereiken zijn aluminium panelen niet bekleed zodat het lage gewicht benadrukt wordt, terwijl luxe geweven tapijt en leer zorgen voor rijkelijk comfort.

Verdere details van de Morgan AR Plus 4.

Om de Morgan verder te onderscheiden van de ‘serieproductiemodellen’, zijn het chassis, het schutbord en de binnenspatborden rood gespoten. De motorkap heeft een luchthapper gekregen, terwijl onder de auto een heuse diffuser zijn werk doet. Daar, waar normaal het reservewiel zijn plekje heeft, is nu een bol deksel gemonteerd. Eerdergenoemd schutbord is van aluminium in plaats van staal, net als de bodemplaten en deurpanelen. In en onder de auto zijn overal de AR Motorsport embleempjes te vinden, en de voetruimte is voorzien van verlichting.

Alsof dat nog niet genoeg is, is de handrem verplaatst voor meer comfort, is het dashboard uitgevoerd in de kleur zwart en heeft de Morgan AR Plus 4 een 4.1 geluidsinstallatie. Voor een lekkere brom zorgt het Birchill uitlaatsysteem. Terwijl daar meer geluid uit komt, is de auto voorzien van meer geluidsisolatie en een dak dat in 20 seconden ‘opgezet’ kan worden. Dat dak is bovendien ook dubbellaags uitgevoerd om windgeruis terug te dringen. En ik maar denken dat Morganrijders altijd open rijden. Weg illusie.

Beperkte oplage

Wie deze Morgen wil bemachtigen, moet er snel bij zijn. Er worden slechts 50 exemplaren van de Morgen AR Plus 4 gebouwd. De vanaf-prijs is £ 54995,-