Bij mij roept de ‘Motorshow Essen’ nog steeds herinneringen op aan in strak latex gehulde dames die de D&W catalogus uitdelen aan het met tassen beladen publiek, maar inmiddels richt de organisatie haar pijlen ook op de liefhebbers van klassieke automobielen.

Motorshow Essen

Bij de 48ste Essen Motor Show (28 november tot 6 december) is ook dit jaar het Classic & Prestige Salon – als één van de belangrijkste Duitse klassiekerbeurzen – het highlight voor de finale van het seizoen. Meer dan 250 uitgelezen automobiele klassiekers staan bij 25 van de meest gerenommeerde klassieker handelaars in hal 1 van de beurs in Essen te koop. De titel „Internationale verkoopbeurs voor oldtimers, young classics, historiek – motorsport, classic- en prestige automobielen“ beschrijft het omvattend assortiment van deze beurs op passende wijze. Het gaat van de meerdere miljoenen dure Ferrari tot de goed bewaarde VW Golf GTI uit de jaren 1970 tot 1990. Het merendeel van de aanbieding en de tentoonstellingsstukken bestaat – overeenstemmend met het thema van de Essen Motor Show – uit klassiekers met een uitgesproken sportief vleugje.

02 Vorschau Essen Motor Show 2015

In het middelpunt van de voor het Classic & Prestige Salon gereserveerde hal 1 staat de spannende „Klassieker Preview speciale show van de S.I.H.A., sedert 34 jaar organisator van de grote klassieker verkoopbeurs in de der Essen Motor Show. Deze speciale „Preview“ tentoonstellingen hebben inmiddels een eigen traditie in de jarenlange succesgeschiedenis van het salon ontwikkeld: Voor de vierde keer presenteert de S.I.H.A. met het trefwoord „Jubilee Preview“ met schaarse en spectaculaire automobielen gerealiseerde overzichtstentoonstellingen over interessante jubileums in het betreffende daarop volgende jaar. En ieder jaar wordt de attractiviteit met steeds weer wisselende, bijzondere neusjes van de zalm verhoogd. De titel van dit jaar: „Jubilee Preview 100 jaar BMW – geschiedenis + motorsport“.

Motorshow Essen

Gepland is een prikkelende presentatie met uitgelezen sport- en racesport tentoonstellingsstukken uit de volgend jaar 100-jarige BMW geschiedenis – 7 maart 1916 geldt in de officiële geschiedschrijving van de firma als de oprichtingsdatum van BMW. De S.I.H.A. presenteert in de „Preview“ de spectaculairste en belangrijkste automobiele mijlpalen en enkele motors en rijtuigen met gespan uit de geschiedenis van de racesport van het witblauwe merk: Gepland is, om tien bijzondere lekkernijen uit de racesport te tonen. Daarbij horen de legendarische BMW 328 uit de late jaren 1930, een BMW 700 in racesport uitvoering uit de jaren 1960, een BMW 3.5 CSL Groep 2 Race- toerenwagen uit de jaren 1970, een BMW M1 Procar van 1979/1980, een BMW 635 CSi Groep A Racecoupé uit de vroege jaren 1980, daarbij een formule 1 racewagen met BMW-motor. Bovendien heeft de S.I.H.A. nog een verdere troef in de mouw, waarover echter slechts zoveel wordt verraden, dat deze auto wel niet direct uit de racesport stamt, maar als rechtlijnige voortzetting van de BMW racesportgeschiedenis in de toekomst kan gelden. De „Jubilee Preview“ is daarmee traditioneel meer dan slechts een vooruitzicht op een toekomstig jubileum. Hiermee wijst de S.I.H.A. ook op de volgende klassieker wereldbeurs Techno-Classica Essen (6 tot 10 april 2016), waarvan het hoofdthema de legendarische Mille Miglia van het jaar 1955 zal zijn.

Motorshow Essen

Ook het Classic & Prestige Salon is meer dan een pure verkoopbeurs en meer dan slechts de traditioneel laatste grote oldtimertentoonstelling van het seizoen: Voor de op elkaar volgende vijfde keer heeft de S.I.H.A. in hallen 8.1 en 9.1 eigen clubcentra ingericht, om klassiekermaatschappijen de gelegenheid te bieden, om zich effectief aan het publiek te presenteren.

Bij de goede tradities van het Classic & Prestige Salon hoort ook steeds een Concours d’Elégance: Om de klassiekerhandelaars een extra aansporing te geven, om alleen het beste van het beste uit hun assortiment naar Essen te brengen, bekroont een jury uit internationaal gerenommeerde klassieker experts de mooiste en meest elegante oldtimer uit het assortiment van de handelaars met de „Best of Show“ prijs. Bovendien presenteren in hallen 6.1, 8.1 en 9.1 aanbieders van klassieker reserveonderdelen, accessoires, oldtimerliteratuur, klassieke modelauto’s en autokunst hun aanbiedingen – in totaal houden ongeveer 120 exposanten zich bezig met het thema automobiele klassieker- en liefhebbervoertuigen.

Verdere informatie: www.siha.de