Volvo 850 Estate BTCC

Techno Classica: Volvo Heritage

Over twee weken is het zo ver: De Techno Classica opent op 26 maart de deuren voor pers en ‘VIPs’, om daarna tot en met zondag 30 maart geopend te zijn voor klassiekerliefhebbers uit de hele wereld. Wat brengen de grote autofabrikanten mee naar Essen? Vandaag: Volvo Cars Heritage.

Het thema van Volvo’s stand is motorsport, of zoals ze het zelf noemen “Volvos at Speed.” Verwacht geen hal vol gespierde Zweden: Volvo neemt zes auto’s mee. De oudste stamt uit de jaren ’60 en de nieuwste is een actueel model.

Volvo PV544

Deze Volvo PV544 won de Safari Rally in 1965, met als rijder en bijrijder de broers Joginder en Jaswant Singh, die reden voor gastland Kenia.

Volvo 240 Turbo Group A

Volvo 240 Turbo Group A

De Volvo 240 Turbo Group A nam midden jaren ’80 succesvol deel aan de toerwagen races. Volvo won in 1985 het Europees kampioenschap.

Volvo 850 Estate BTCCWie kent ‘m niet, deze 850 Estate die door Jan Lammers op twee wielen door de bocht werd gejaagd. In 1994 veroverde deze stationwagen de harten van velen tijdens het British Touring Car Championship (BTCC). Het was de eerste keer dat een fabrieksteam een stationwagen gebruikte om mee te racen.

Volvo S60 Polestar

Naast de klassiekers en youngtimers uit Volvo’s racestal staat ook deze Volvo S60 Polestar. Het is een van de winnende auto’s van het Scandinavian Touring Car Championship in 2013.

Helaas zonder foto, maar wel aanwezig op de stand, zijn de rally versie van de Volvo 122S Amazon, wat een exacte replica is van de auto die de Acropolis Rally in Griekenland in 1965 won, en een Volvo S40 die in 1998 het British Touring Car Championship won. Die S40 was een van de meest succesvolle auto’s in Volvo’s motorsport geschiedenis.

Volvo Cars Heritage draagt zorg voor het in stand houden van de geschiedenis van Volvo. De stand vind je in hal 3. Het standnummer is 3.0-257.
Uiteraard maken wij daar zelf ook enkele foto’s!