Dino - The V6 Ferrari by Brian Long

Vorige week kreeg ik weer twee boeken toegestuurd van uitgever Veloce Publishing. Het boek dat ik als eerste verslond, gaat over de beroemdste Ferrari zonder paard: De Dino.

Dino - The V6 Ferrari

Dino en Ferrari

Het andere boek -daarover later meer- is zeker niet minder interessant, maar twee boeken gelijktijdig lezen is een vaardigheid die ik niet tot de mijne mag rekenen. Dus begon ik me te verdiepen in de geschiedenis van wat volgens velen een van de mooiste creaties van Pininfarina is. Ondanks dat het boek in het engels geschreven is, leest het prettig weg. Auteur Brian Long voegde in het begin ook nog een hoofdstuk over de geschiedenis van Ferrari toe. Daar zat ik eigenlijk niet op te wachten. Ik wilde ALLES over de Dino weten. Over Enzo Ferrari en zijn bedrijf weet iedereen toch alles al? Niets bleek minder waar. Ook dit hoofdstuk leest prettig, en voegde zeker nog wat toe aan wat ik van de legende dacht te weten.

Dino archeologie

Na het omslaan van de laatste bladzijde van het ‘Ferrari geschiedenis’-hoofdstuk begint de geschiedenis van de Dino zelf. Maar niet direct die van de onder die naam zo bekend geworden Pininfarina-creatie. Die komt later uitgebreid aan bod. Zonder saai te worden weet Brian Long de verschillende ontwikkelingsstadia te bespreken, en ook de verschillen tussen de diverse productiemodellen. De vele foto’s en afbeeldingen van reclamemateriaal dragen daar zeer zeker aan bij. Al lezende krijg ik steeds meer het gevoel dat ik een Dino zou moeten bezitten om je leven compleet te maken, maar Long weet me ook weer met beide voeten op aarde te zetten: Personen die langer dan 1.88 m zijn, kunnen deze schoonheid eigenlijk niet besturen. Verdorie…

Dino familie

Niet alleen de Dino’s van Ferrari komen aan bod, maar ook de neefjes en nichtjes in de vorm van Fiat’s en Lancia’s. Brian Long lukt het om ook helder uit te leggen wat de verschillen zijn tussen de verschillende modellen en motoren, waarom bepaalde keuzes gemaakt werden, en wat de rol van Fiat in het verhaal is. Diverse quotes van personen die destijds betrokken waren bij de ontwikkeling van de motoren en de auto’s worden vermeld, evenals bevindingen van autojournalisten. Dat laatste versterkt helaas het eerder beschreven verlangen er een te bezitten…

De droom van het Dino-bezit heb ik echter toch maar uit mijn hoofd gezet, maar dit boek is een absolute aanrader die elke liefhebber in zijn boekenkast zou moeten hebben.

Dino – The V6 Ferrari
Hardback, 250 x 250 mm, 176 pagina’s.
Auteur: Brian Long
Uitgever: Veloce Publishing Ltd
Website: www.veloce.co.uk
ISBN 978-1-904788-39-3
Prijs: £ 40,- / $ 69,95 (exclusief verzendkosten)