N.A.R.T. - A concise history of the North American Racing Team 1957 tot 1983

De volledige titel luidt ‘N.A.R.T. – A concise history of the North American Racing Team 1957 to 1983’, maar dat paste niet zo goed in de kopregel. Dit redelijk omvangrijke boekwerk (256 pagina’s) is net als ‘Dino – The V6 Ferrari‘ een boek van Veloce Publishing. Hoewel vrijwel iedere autoliefhebber de vier letters wel eens voorbij heeft zien komen, weet slechts een enkeling van de geschiedenis achter de afkorting.

9781845847876

NART – A concise history…

Auteur Terry O’Neil was jarenlang archivaris van de Britse Ferrari Owners Club en liefhebber van de wat minder bekende evenementen als The Bahamas Speed Weeks, SCCA/SAC races in Amerika en de Northeast American Sports Car Races, waar hij eveneens boeken over schreef. Het opduiken van moeilijk te vinden informatie lijkt dus wel aan hem besteed, maar toch schrijft hij in het voorwoord dat niet alle informatie even onomstotelijk vast staat. Het chassisnummer van een auto kon de coureurs en teams bijvoorbeeld helemaal niets schelen, het rijden van races was waar het om draaide. De administratie? Bijzaak… Dat moet het schrijven van een boek als dit tot een beproeving gemaakt hebben, maar daar heeft de inhoud niet onder geleden. Het woord concise betekent trouwens ‘zonder overbodige woorden’. Dat maakt het boek gelukkig niet tot een heel droge opsomming van geschiedkundige feitjes, maar je moet regelmatig wel even een stukje opnieuw lezen vanwege de enorme hoeveelheid informatie die in een alinea blijkt te passen.

NART – Veel ‘failed to finish’, een handvol overwinningen

Waar door het lezen van het boek de bewondering voor de ogenschijnlijk onuitputtelijke inzet van Luigi Chinetti groeit, neemt ook de verwondering voor het enorme aantal minder-dan-succesvolle races toe. Chinetti regelde Ferrari’s, OSCA’s en af en toe raceauto’s van andere merken voor welgestelde klanten, die betaalden voor het complete pakket, dat niet alleen de huur van de auto, maar vaak ook het inschrijfgeld en de monteurs omvatte. Dat het North American Racing Team desondanks beneden de maat presteerde lag aan diverse factoren, die Terry O’Neil regelmatig heeft weten te achterhalen.

Gelukkig wordt de uit enorm veel feiten, namen, serienummers en data bestaande tekst gelardeerd met een enorme hoeveelheid prachtige foto’s, anders zou dit boek voor iedereen behalve de doorgewinterde N.A.R.T.-fan vrij taaie kost worden. Ook de onderverdeling in tijdperken helpt om dat te voorkomen. Al met al een indrukwekkend naslagwerk, dat je echter niet even in één ruk uitleest. Dat hoeft echter geen nadeel te zijn…

N.A.R.T. – A concise history of the North American Racing Team 1957 to 1983
Hardback, 248 x 248 mm, 256 pagina’s.
Auteur: Terry O’Neil
Uitgever: Veloce Publishing Ltd
Website: www.veloce.co.uk
ISBN 978-1-845847-87-6
Prijs: £ 60,- / $ 100,- (exclusief verzendkosten)