Stel je het volgende voor: Je bent acteur, houdt van autosport, maar een film die je over de racerij maakt zorgt dat je er aan verknocht raakt. Je gaat racen. Je begint rustig aan, in relatief eenvoudige en kleine auto’s, maar weet gestaag op te klimmen naar een bijna professioneel niveau. Hebben we dat? Goed, dan doen we het nu nog eens over, maar met als extra moeilijkheidsgraad de leeftijd: Je bent de 45 jaar reeds gepasseerd! Dat is namelijk wat Paul Newman deed…

Winning: The Racing Life of Paul Newman
Winning: The Racing Life of Paul Newman

In ‘Winning: The Racing Life of Paul Newman’ hebben Matt Stone (hoofdredacteur van Motor Trend Magazine, en automobieljournalist en -fotograaf sinds 1985) en Preston Lerner (auteur van het boek over het racewagenmerk Scarab en diverse motorsportartikelen) het leven van Paul Newman op en rond het circuit beschreven. Niemand minder dan Mario Andretti schreef het voorwoord en diverse andere -bekende en minder bekende- coureurs en acteurs doen hun zegje over Newman. Over bijna alles zijn ze eensgezind: Paul Newman was een geweldige vader, een grapjas met een groot gevoel voor humor, en een vrijgevig iemand. Zo helpt hij een concurrerend team aan de noodzakelijke onderdelen om hun auto weer aan de praat te krijgen, schenkt hij een groot bedrag aan een vriend, zodat die toiletten kon aanleggen in een vluchtelingenkamp in Albanië. Of hij crasht in een bandenstapel, daarbij de auto slopend waar hij eigenlijk niet in hoorde te racen. Terwijl hij al bloedend uit het wrak kruipt zegt hij ‘I’m so embarrassed’. Een normaal iemand zou wellicht grovere taal gebezigd hebben.

Newman is een acteur die niets moest hebben van het hele Hollywood-circus. Z’n collega-coureurs beschouwden hem niet als ‘de beroemde acteur’, maar als een van hen. Om die reden heeft hij ook slechts eenmaal deelgenomen aan de 24 uur van Le Mans: het mediacircus leek hem te verstikken. Hij wilde alleen maar racen. Zo graag zelfs dat hij daar tot ver na zijn zeventigste verjaardag mee door ging! Daarbij beperkte hij zich niet tot een soort racewagen. Hij reed eigenlijk alles: Triumph TR6, diverse Datsuns, Volkswagen Rabbit (Golf), Porsche GT1, Jaguar XKR, Ferrari, Trans-Am auto’s, maar ook speedway-auto’s en ga zo maar door. Privé had hij een grote voorliefde voor ‘sleepers’. Een van z’n eerste auto’s was een Kever met Porsche motor en in het boek is te lezen over een nogal gewoontjes uitziende Volvo stationwagen met 400 pk sterke turbo motor. Aan de privé auto’s is gelukkig een heel hoofdstuk gewijd.

De inhoud van het boek is zoals gezegd gelardeerd met ervaringen van diverse collega coureurs en acteurs. De opmaak is ietwat gedateerd, maar de vele foto’s en afbeeldingen maken dat meer dan goed. Het boek geeft antwoord op vele eventuele vragen, maar roept één vraag op: Paul Newman stortte zich zo vol overgave op de racerij dat je je af vraagt: Was hij nou een racende acteur of een acterende coureur?

Winning: The Racing Life of Paul Newman
Uitgever: Motorbooks

8 reacties

 1. @ Klassiekerrally:

  Dat geloof ik best, but I’ll pass. Blijf dan liever up to date over de laatste fluid dynamics en dergelijke 😉

 2. @ Klassiekerrally:

  For me he is 😛 Andere generatie, remember 😉 Ik heb alleen road to perdition gezien, en dan ook alleen omdat het een mafiafilm is. Geef mij maar Robert de Niro, Al Pacino of een Jason Statham. Die laatste is een slechte acteur, maar hij heeft gewoon wat 😛

  Iemand een idee wat Newmans input in het teem is geweest? of is dat alleen als geldschieter geweest?

 3. @ lincoln: wat we er aan kunnen doen om dat zo te houden, of wat we er aan kunnen doen om er snel weer wat van te zien? In dat laatste geval kan de sjonnies misschien uitkomst bieden?

  @ Kevski Style: klopt helemaal, dat is dezelfde Newman.

  Kom op jongens: Paul Newman is toch niet de eerste de beste acteur?
  The Color of Money, Butch Cassidy and the Sundance Kid, The Hudsucker Proxy, Road to Perdition en natuurlijk ‘Winning’.

 4. Even tussendoor: dit is zeker de Newman van Newman/Haas racing of niet? Hij heeft er volgens mij wel wat van weg….?

 5. tja .. tis voor mij ook een volstrekt onbekend figuur ..
  ik geloof ook niet dat ik iets van zijn leven wil weten ..
  moet toegeven .. Henry Ford en Lee Iacocca liepen bij mij nou ook niet echt de deur plat ..
  maar waren zeker weten betere acteurs ..

  volgende topic dan maar afwachten ..
  p.s. kwam er vandaag achter dat ik de Renault Fuego al geen 23 jaar meer gezien heb ..
  dat wilde ik gewoon effe kwijt .. hint hint ..

 6. Uhm tja, ik weet niet zo goed wat ik hiervan vinden moet. Ik ben niet zo van de boeken vrees ik. Ok, ik heb wel wat engelstalige literatuur, maar dat is vooral formulewerk. Voor de rest zijn boeken niet zo aan mij besteed. Moet info instaan waar ik wat aan heb vrees ik ….


Comments are closed.