Eric Carlsson overleden

Eric Carlsson Saab 93 1956

Gisteren lazen we het droevige nieuws dat rallylegende Erik Carlsson op 86-jarige leeftijd is overleden. Carlsson werd bekend als ‘Carlsson på taket’ (Carlsson op het dak). Karlsson (met een ‘K’) op het dak is een door Astrid Lindgren bedacht jongetje dat op het dak van een appartementencomplex in Stockholm woont.

Een geweldige anekdote vind ik het verhaal dat hij tijdens de Safari Rally een auto express over het dak liet rollen om aan een modderpoel te ontsnappen. Toen journalisten aan dat verhaal twijfelden, herhaalde hij het kunststukje gewoon. Blijkbaar leek het andere teams ook wel een goed idee om zo aan de blubber te ontkomen, maar toen het Ford fabrieksteam de stunt probeerde te kopiëren met hun Ford Cortina, leverde die ene koprol meer schade op dan alle beproevingen van de hele rally bij elkaar.

Door zijn successen met diverse Saabs, werd Carlsson ook wel ‘Mr. Saab’ genoemd. Erik Carlsson trouwde in 1963 met Pat Moss, de zus van Stirling, die in 2008 overleed. Samen schreven ze het bekende boek ‘The Art and Technique of Driving’, dat ik nog steeds op de kop moet tikken…

(foto: Wikipedia)