Een zeldzame kans biedt zich aan voor zowel Lotus- als Bond-liefhebbers. De Lotus Esprit Turbo uit ‘For Your Eyes Only’ wordt namelijk door Coys geveild. Lotus maakte handig van de populariteit van de Bond-films gebruik. De manier waarop ze de aandacht trokken van producent Cubby Broccoli was ook origineel te noemen: ze parkeerden een nieuwe Esprit voor zijn kantoor, buiten de Pinewood studios. Ze hoefden alleen nog maar zijn telefoontje af te wachten… Roger Moore maakte de Lotus beroemd en een legende was geboren.

De nieuwe Esprit kwam als geroepen. De Bond-films werden altijd nog geassocieerd met Sean Connery en Aston Martin. De Lotus had de potentie om de Aston Martin te doen vergeten. De eerste Esprit gaf acte de présence in ‘Never Say Never Again’, uit 1977. De door ‘Q’ uitgevoerde modificaties logen er niet om, al blijf ik me afvragen hoe die vis in het interieur terecht kon komen…

Vier jaar later kwam ‘For Your Eyes Only’ uit. Bond rijdt weer in een Esprit, maar de sfeer van de films is veranderd. De vergezochte scenario’s en special effects zijn verdwenen, en ook de auto komt dichter bij de realiteit. De eerste Esprit veranderde nog in een soort duikboot, de nieuwe Esprit was uitgevoerd met een Turbo. Niet een door een stoer horloge bediende gadget die Q uit zijn hoge hoed toverde, maar een door Lotus ontwikkeld product dat in principe iedereen zou kunnen kopen (mits voldoende draagkrachtig uiteraard).

Uiteraard kon Q zich toch nog uitleven op de Esprit, hetgeen resulteerde in een vrij radicaal beveiligingssysteem dat niet alleen de dief uitschakelde, maar ook gelijk de hele auto opblies… Aangezien de Eend waarin Bond z’n weg vervolgde toch wat ‘underpowered’ was, werd de witte Esprit vervangen door bovenstaand subtiel ‘metallic-bronze’ gekleurd exemplaar. Compleet met ski’s op de motorkap.

Roger Moore op de Lotus Esprit Turbo

Een bijzonderheid waarvan in de film geen gewag wordt gemaakt, betreft het feit dat dit de eerste originele productie versie van de Esprit Turbo is. Chassis nummer 1. Voordat de de onder bioscoopbezoekers meest geliefde Brit er in mocht rijden, was de auto zelfs het persoonlijke vervoermiddel van Lotus baas Colin Chapman!

Lotus sloeg een grote slag met de verschijning van de Esprits in de Bond-films. Voor alle zekerheid -de filmopnamen moeten hoe dan ook door kunnen gaan- werden altijd twee identieke auto’s geleverd (niet ongebruikelijk overigens). Om dezelfde reden werden de auto’s ook altijd voorzien van een motor met normale beademing, in plaats van de nog wel heel nieuwe turboversie.

Beide Esprits waren regelmatig te bewonderen door de hele film. En beide auto’s maakten uiteindelijk deel uit van de ‘The Cars of the Stars’ verzameling in Keswick. Een van de auto’s werd daar permanent tentoongesteld, terwijl de andere de hele wereld over reisde om deel uit te maken van de populaire en succesvolle ‘reizende collectie’ van het museum.

De te veilen Esprit werd vele jaren geleden door het museum gekocht bij een dealer in Manchester en is recentelijk onderzocht door Lotus medewerkers, die bevestigden dat dit niet alleen de originele Esprit van Colin Chapman (met chassisnummer 1) is, maar ook een van de originele Bondauto’s.

Dat maakt de auto niet goedkoop. Naar schatting zal de Esprit een bedrag tussen de 90.000 en 110.000 pond opbrengen.

James Bond in de Tuk Tuk in de film 'Octopussy'

Wanneer dat iets te veel van het goede is, kunt u altijd nog een bod uitbrengen op een ander vervoermiddel uit de Bondfilm ‘Octopussy’. De Tuk-Tuk -want daar hebben we het over- heeft namelijk geen minimumprijs… Uiteraard kan er ook geboden worden op de Radford Mini Cooper die van acteur Peter Sellers is geweest, maar daar zal waarschijnlijk dieper voor in de buidel getast moeten worden.

Tuk Tuk uit Octopussy

James Bond/Colin Chapman Esprit Turbo te koop
Getagd op:

9 gedachten over “James Bond/Colin Chapman Esprit Turbo te koop

 • 13 april 2012 om 07:51
  Permalink

  Hallo Belki,

  Ik heb geen idee of de tuktuk nog te koop is… Het bericht is inmiddels namelijk al bijna drie jaar oud.
  Succes met de zoektocht!

 • 12 april 2012 om 19:16
  Permalink

  helo
  ik ben opzoek naar restauratie project-tuktuk als boven op de foto staat…
  is deze tuktuk misschinn te koop?
  top_klusser@hotmail.co.uk

 • Pingback:Gespot: Lotus Esprit John Player Special

 • Pingback:Ex-Peter Sellers’ Radford Mini Cooper te koop

 • 10 juli 2009 om 20:09
  Permalink

  Kurt, je bent me voor 😉
  Het artikel was gisteravond al in de maak, maar is wegens drukte niet nog niet afgerond. Hopelijk vanavond!

 • 10 juli 2009 om 19:41
  Permalink

  Och, dankje klassiekerrally voor deze mooie herrinering! De bronze Esprit was eigenlijk de auto mijn passie voor klassiekers aangewakkerd heeft. Oeff, en dan was for your eyes only naar mijn smaak ook nog de beste Bond film. Wat een combinatie was dat samen met Roger Moore!

  Als ik het geld, was ik graag naar de veiling gerend.. Of ik had eerder moeten zijn, bij die dealer in Manchester.. zucht..

 • 9 juli 2009 om 22:32
  Permalink

  Jullie zullen begrijpen dat ik bovenstaande Esprit prachtig vind. Maar al had ik het geld voor het oprapen, dan zou ik ‘m nog niet kopen. De Bond Esprit is als een monument. Bomvol geschiedenis en daardoor uniek. En precies daar wringt ‘m de schoen: je mag er eigenlijk niets aan veranderen.
  Vandaar dat ik zou gaan voor een goed ‘gewoon’ exemplaar. Die kun je fatsoenlijk rijden zonder je te veel zorgen te maken, en je kan ‘m waar nodig en binnen bepaalde grenzen ook opwaarderen (betere remmen, betere koeling, noem maar op).

Reacties zijn gesloten.