Schermafbeelding 2015-04-06 om 12.55.08

Dit is niet het eerste filmpje van een Lotus Type 49 op een circuit. Het zal ook niet het laatste filmpje zijn. Maar wat is het toch fijn wakker worden met het getrompetter van de legendarische Ford Cosworth DFV motor!

Die DFV motor vormde in de 49 een dragend deel van de auto. Aan de voorkant was de motor verbonden met de monocoque, aan de achterkant was de versnellingsbak en wielophanging er aan bevestigd. Die constructie is sindsdien eigenlijk niet meer gewijzigd.

Helden als Jim Clark, Graham Hill, Jo Siffert en Jochen Rindt behaalden overwinningen in de 49. De Type 49 is naast in de hier getoonde groen-gele kleuren ook bekend in de wit-goud-rode kleuren van tabakmerk Gold Leaf. Die kleuren kwamen later zelfs terug op een speciale uitvoering van de Lotus Elise.

In totaal werden 12 49’s gebouwd. Daarvan hebben slechts 7 exemplaren de strijd op het circuit overleefd. Hieronder zie je hoe Alexander Rossi de Lotus temt op het ‘Circuit of the Americas’. Bij het uitrijden van de pitstraat lijkt het alsof iedereen er zomaar mee weg zou kunnen rijden. Zo braaf klinkt de V8, zo doseerbaar doet alles aan. Maar de eerste bochten dringt zich een heel ander beeld op. Het is hard werken om de op koude banden glibberende bolide op de baan te houden.

Maar genoeg geschreven. Kijk zelf maar, en geniet!