Wings Wheels and Goggles

Wings Wheels and Goggles

Aankomend weekend vindt op vliegveld Teuge het tweejaarlijkse Wings Wheels and Goggles voor de tweede maal plaats. Het evenement vult het gat dat voor de organisatie tussen twee edities van het Concours d’Élégance Paleis Het Loo ontstaat meer dan perfect op. Na de eerste keer was direct duidelijk dat dit geen eendagsvlieg was.

Great Race

Zoals de naam ‘Wings Wheels and Goggles’ al doet vermoeden, zijn er vliegtuigen en auto’s te bewonderen waarbij de stofbril een welkom accessoire is. Klassieke vliegtuigen en vooroorlogse, hoofdzakelijk open, auto’s zullen in een unieke rally proberen om een teamprestatie op hoog niveau neer te zetten. Tijdens deze ‘Great Race’ (genoemd naar de film met Tony Curtis in de hoofdrol) zullen 40 teams van auto en vliegtuig een aantal rally’s met een tijdsduur van telkens 1 uur volbrengen. Deze opzet is gekozen om het publiek een zo aantrekkelijk mogelijk programma te bieden, met veel vliegbewegingen en momenten waarop de pre war cars te bewonderen zijn. De teams worden op vrijdagmiddag door loting bepaald.

Wings Wheels and Goggles

Nauwkeurig navigeren

De vliegtuigen krijgen van de organisatie een route opgelegd met diverse punten waarover ze heen moeten vliegen op een exacte tijd en hoogte, elke afwijking in tijd en hoogte geeft strafpunten. De auto’s rijden een route door de omgeving, aan de hand van een routeboek, waarbij ze per route ongeveer 10 punten op een exacte tijd dienen te passeren. Ook hier geeft elke (seconde) afwijking strafpunten. Het is dus zaak om zo nauwkeurig mogelijk te navigeren en daarbij de juiste gemiddelde snelheid te handhaven. Geen simpele opdracht omdat elk vliegtuig en elke auto natuurlijk anders is.

Sprint tegen Pitts Special

Op de taxibaan dichtbij het publiek zullen een aantal supercars kijken of ze kunnen winnen in een sprint met een Pitts Special. De Pitts is een stuntvliegtuig met een 9 liter motor met 260 pk. Alsof dat nog niet genoeg spektakel biedt, zal het Flying Circus met 2 Boeing Stearmen naar Wings Wheels and Goggles komen. Zij geven een paar maal dag een uniek optreden waardoor de bezoeker een kijkje krijgt in het ontstaan van de luchtvaart. Tijdens de airshows die telkens zo’n twee uur duren, zullen ook de dames van de Breitling Wingwalkers bovenop de vleugels van de dubbeldekkers te zien zijn. En helaas is Sergeant Wilson’s Army show ook weer aanwezig. De eerste keer dat je ze ziet is het erg leuk. De tweede keer is het nog wel aardig, maar daarna is het vooral telkens hetzelfde liedje. Hopelijk hebben ze dit jaar een nieuwe draai aan hun act gegeven.

Wings Wheels and Goggles

Wings Wheels and Goggles programma

Het programma van Wings Wheels and Goggles ziet er als volgt uit, waarbij bepaalde elementen alleen voor de deelnemers toegankelijk zijn:

Vrijdag 19 juni
13.00 – 17.00 uur: Aankomst en aanmelden deelnemers
18.00 uur: BBQ en samenstelling van de teams

Zaterdag 20 juni
09.00 uur: Poort open
10.00 uur: Eerste heat van de Great Race
12.00 – 13.00 uur:  Lunch
13.00 – 14.00 uur:  Airshow  Breitling Wing walkers en de Red Bull Flying Bulls
14.00 – 14.30 uur: Prewar car sprint
15.00 uur: Tweede heat van de Great Race
19.00 uur: Cocktails en Great Race Dinner Party

Zondag 21 juni
09.00 uur: Poort open
10.00 uur: Derde (en laatste) heat van de Great Race
12.00 – 13.00 uur: Lunch
13.00 – 14.00 uur: Airshow Breitling Wing walkers en de Red Bull Flying Bulls
14.00 – 14.30 uur: Prewar car sprint
17.00 uur: Prijsuitreiking

Wings Wheels and Goggles

Foto’s: CoolClassics.com