Films zijn een ideaal tijdsverdrijf, auto’s ook. Films over auto’s zijn echter behoorlijk slecht, er zijn slechts enkele pareltjes in de enorme collectie. Hier zijn alvast drie die wij konden uitvissen, dus pak er een drankje bij en leun even achterover voor een halfuurtje kijkplezier. 🙂

The Belgrade Phantom

Belgrade PhantomDe sterkste film van de drie, met het beste verhaal: om middernacht rijdt een spierwitte Porsche 911 S Targa loeihard door het Belgrado van 1979. Dit wordt behandeld als een routineklus die erg moeilijk bleek te zijn, de Porsche reed hen los en verdween.
De volgende nacht was het opnieuw het geluid van een 6cil luchtgekoelde boxer die de Belgrado politieagenten wakker hield, inmiddels was duidelijk dat het om een gestolen Duitse Porsche ging. De bestuurder reed ze weer helemaal overhoop en dit herhaalde zich elke nacht. De Porsche/het Spook werd in rap tempo een legende in Belgrado, en na een week was het niet alleen de politie die kon versteld staan van de rijkunsten, maar ook veel buurtbewoners en zelfs mensen die speciaal naar Belgrado reisden voor het spektakel.

belgrade phantom IDe waanzin ging 15 dagen aan een stuk nacht na nacht door tot er onvermijdelijk brokken van kwamen. De Porsche kwam onder een bus terecht maar de ongedeerde bestuurder kon vluchten, om na een tijdje onderzoek toch bij de kraag gevat te worden.
En nu het deel dat je verstomd zal laten staan: dit is letter voor letter waargebeurd. Vlada Vasiljevic was verantwoordelijk voor dit prachtige staaltje anarchie.
Oh en klik zeker eens rond, er is veel HQ-materiaal en zelfs een documentaire te vinden over het spook van Belgrado!

1:42:08, A Man and His Car by George Lucas

Juist, het eindwerk van George Lucas. Natuurlijk heeft niet alleen hij eraan gewerkt, maar hij is toch verantwoordelijk voor een groot deel ervan. En dit is niet alleen voor ons autoliefhebbers een prachtig werk, maar ook  voor fans van George Lucas, want deze kortfilm is slecht enkele jaren geleden ontdekt, hoewel hij in 1966 gemaakt is!
Dus geniet van dit scherp staaltje beeldwerk, gefilmd op California’s Willow Springs Raceway. Oh en voor het geval dat je je afvraagt wat die cijfers doen in de titel, dat is de tijd waarin de Lotus 23 racer een rondje deed. 🙂

1965 Targa Florio

Toen ik zei dat je een halfuurtje achterover moest leunen, bedoelde ik eigenlijk een uur. Want je zal niet willen vertrekken voordat je deze film tot de laatste seconde bekeken hebt. 😉 Hier valt eigenlijk weinig aan toe te voegen, behalve: veel kijkplezier!!

5 reacties

 1. Hebben jullie nu “The Speed Merchants” al op YouTube gezocht? , is echt super! een beetje van het zelfde soort als dat George Lucas filmpje

 2. dat George Lucas filmpje is zeker prachtig ..

  je denkt bij dit soort “Jacques cousteau” achtige taferelen altijd dat het leven vrijblijvend was ..
  en makkelijk zonder veiligheids-meuk enzo ..

  maar hun dachten super professioneel en vooruitstrevend bezig te zijn ..
  wat in het tijdsbeeld dan ook helemaal klopt ..

 3. Pff lijkt wel een sentimental journey dag vandaag, gisteren mijn neefje op de hoogte gebracht wat goeie muziek is en nu dit 😉 weer !
  Straks gaat mijn haar nog groeien en wil mijn echtgenote nog euuuh jeweetwel !

 4. Achterover leunen is helaas voor mij geen optie: dan donder ik van m’n krukje af… 😉

Comments are closed.