Ditmaal een boekbespreking van mij, een fotoboekbespreking beter gezegd. Eigenlijk ook niet van een splinternieuw boek (uit 1996). Is dat dan wel de moeite waard? Ja, het is de moeite waard, omdat het een boek is dat helemaal niet zo bekend schijnt te zijn. Waarschijnlijk omdat dit soort ‘specialistische’ boeken nooit te vinden zijn in normale Nederlandse boekhandels, meestal hebben die niet meer in de aanbieding als ‘de 100 mooiste sportauto’s uit de 20ste eeuw’ of zoiets dergelijks. Aangezien ik er daarvan al een stuk of wat heb en dat soort boeken mij op een gegeven moment vervelen was het vinden van ‘American Racing – Road Racing in the 50s and 60s’ een ver-a-de-ming.

Toevalligerwijs vond ik dit boek met diepgang toch weer (ja, er zitten nog wat boekbesprekingen in pijplijn) in Duitsland. Ik kon m’n ogen niet geloven toen ik dit prachtige dikke glossy boek tegenkwam in de stationsboekhandel van Düsseldorf Hbf. Samengesteld door fotojournalist Tom Burnside en journaliste Denise McCluggage krijgen we een zeldzame insiderblik in de Amerikaanse race-wereld tijdens de vijftiger en zestiger jaren. Niet alleen in de VS, maar ook in Cuba, Nassau en Puerto Rico. In het boek gaat het overigens niet over ovals, autocross of andere fast-food-racerij, nee, de auteurs schrijven uitsluitend over wat in de VS bekend staat als ‘road racing’, in principe de circuit-racerij die is voort is gekomen uit het racen op afgesloten vliegvelden, straten of combinaties daarvan.

Zoals gezegd, de twee auteurs waren erbij, hebben zelf meegeraced en kennen dus ook de hoofdrolspelers van de periode. Caroll Shelby, Stirling Moss, Wolfgang von Trips, Briggs Cunningham, Phil Hill, Walt Hansgen, Dan Gurney en zelfs onze eigen Ben Pon. Ze zijn allemaal vastgelegd op de gevoelige plaat door Tom Burnside. Begeleidende teksten komen van Denise McCluccage, begenadigd amateur-racester en journaliste. De teksten werken kort en informatief met alleen een inleidende tekst bij elk hoofdstuk en voor de rest kleine stukjes naast de foto’s. Voor de liefhebbers; de teksten zijn ook alle in 3 talen te lezen; Engels, Frans en Duits. In dit boek kun je dus ook nog je kiezen in welke taal je er doorheen zweeft. Zweverig wordt je namelijk van dit boek, de zwart-wit foto’s verplaatsen je naar een andere tijd, een tijd waar de autosport nog ongecompliceerd en vriendelijk was. Klap het boek dicht en je moet meteen even bijkomen van de tijdreis die je zojuist hebt gemaakt. De foto’s zijn echt alle van zulke hoge kwaliteit, de charme, de olie en snelheid zijn zo duidelijk aanwezig en spatten van de pagina’s.

Mede mogelijk gemaakt natuurlijk door een rij van prachtige klassieke sportwagens en ‘sports racers’ uit de periode. Auto’s die je in dit boek kunt vinden zijn vele Porsche 550’s, vele varianten uit Ferrari’s 250-serie, Chevrolet Corvette’s, Osca’s, MG’s, Maserati’s, Cooper’s, Jaguar’s, Austin-Healey’s en zelfs komt er ook nog en prachtige Elva Mk IV te voorschijn. Daarnaast zijn er dan nog de sfeerbeelden uit de paddock, feestjes en pitsstraten, de close-ups van de eerder genoemde helden van weleer maken dit boek helemaal af. In mijn ogen is dit boek toch wel een klein meesterwerkje. Jammer genoeg kan ik hier geen beeldmateriaal tonen, maar ga eens naar de website van de fotograaf van het boek; www.tomburnside.com waar je een goed idee krijgt wat voor foto’s ook in het boek staan. Enigste advies; kopen dit boek, de flaptekst liegt namelijk nu eens niet:

“American Racing captures the feel and look of racing as never before. The extraordinary photographs in this book perfectly portray the spirit and energy of an era, and will stand as the defining images of the American racing scène in a time that has all but faded from memory.”

Waar is het boek nog te krijgen? Tja, zoals gezegd vindt je het niet zo snel in een boekhandel. Dus dan blijft over het internet of autobeurzen. Op ebay is er op dit moment geen overweldigend aanbod, welgeteld 1 boek is er verkrijgbaar in Europa, zoek je verder op het web blijft het boek zeldzaam, gelukkig is het boek wel overal vriendelijk geprijsd, met een prijs van rond de 40 euro.

Info
American Racing – Road Racing in the 50s and 60s.
Auteurs: Tom Burnside en Denise McCluggage
Taal: Engels, Duits, Frans.
Jaar van uitgave: 1996
Uitgever: Könemann Verlagsgesellschaft mbH,
Bonner Strasse 126, D-50968 Köln
ISBN: 3-89508-246-5

8 reacties

 1. @ klassiekerrally:

  Ik zeg je 1 ding: Gele Bijbel. daar wordt je vrolijk van…. :mrgreen:

 2. Hmm, mijn collectie motor klassik uit de jaren 80 was ik helemaal vergeten.. 8) Het is allemaal wat veel, maar heb toch redelijk wat opgestoken uit die oude bladen!

 3. Ik heb hier nog ongeveer twee meter ‘Motor Klassik’ staan, met daaronder ook nog eens zo veel British Car Magazines en vele andere autobladen…
  Eerlijk gezegd kijk ik daar praktisch nooit meer in. Misschien doe ik ze nog eens weg.
  Maar de boeken blijven!

 4. Ach ja heerlijk die oude boeken en bladen! Moet toegeven dat ik graag in boekwinkels rondsnuffel. Maar in principe hoef ik niet het huis uit voor de geur van oude boeken 😆 De zolder met oude autoboeken, ‘rallye racing’ en ‘sport auto’ magazines veroorzaken dat 8)

 5. charme .. da,s inderdaad een goede vertaling voor de foto,s ..
  heerlijk als je zoiets op de kop kan tikken ..

  kerst-tip van @lincoln ..
  ga naar kringloopwinkels of opkopers van boedels ..
  die moeten nog wel eens huizen leeghalen van overleden knakkers ..
  en iedereen heeft wel boeken in huis .. die het nageslacht niet hebben wil ..
  daar kunnen pareltjes bij zitten ..
  een hoop troep ook natuurlijk (zoals de hierboven genoemde “100 exotics in a row” ..
  persoonlijk heb ik er leuke en vooral bijzondere boeken vandaan ..
  die ik in een reguliere winkel nooit zou kopen .. of zou kunnen vinden ..

Comments are closed.