Als regelmatige bezoeker van de website van uitgever Veloce Publishing (www.veloce.co.uk), kwam ik Johnny Tipler’s nieuwste boek tegen. Wie al eens boeken van John heeft gelezen -bij zo’n 30 titels is die kans niet gering- weet dat het prettig en bijzonder informatief leesvoer is. In 2009 heb ik John bijna ontmoet. Twee keer zelfs: De eerste keer bijna tijdens de Dutch Spring Run en de tweede keer bijna tijdens de F1 Historic & Six Hours Endurance op Spa. Goed genoeg om de stoute schoenen aan te trekken en ‘m naar een exemplaar voor een boekbespreking te vragen. En zoals hier zichtbaar is, is dat gelukt!

Het boek heeft een prachtig formaat, ongeveer 25 x 25 cm. Ook is het flink dik met ruim 260 pagina’s. Bovendien zijn de meeste van die pagina’s tot de nok gevuld met foto’s. Massa’s sfeervol beeldmateriaal en zwart-wit foto’s van de geschiedenis, en nog veel meer gekleurd materiaal van de ‘nieuwe’ Carrera Panamericana. Heel veel foto’s zijn door Johnny zelf gemaakt, en tonen dat hij niet alleen fijn kan schrijven, maar ook nog eens een begenadigd fotograaf is. De vele foto’s onderbreken de tekst niet (tenzij je dat wilt), maar ondersteunen die. Ook de fotobijschriften zijn dusdanig geplaatst dat ze de pagina ‘luchtig’ maken, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Petje af, dit boek ziet er echt waanzinnig mooi uit!

“Another trophy donated by Californian Governor Earl Warren bore the curious inscription ‘One buy’ or, in Spanish, ‘Una compra’. It turned out he’d told the jeweller to inscribe ‘Won by’, (‘Ganada por’), but the verbal instruction had got lost in translation.”

Johnny heeft een schat aan informatie chronologisch en duidelijk weer weten te geven. De onvoorstelbaar hoge snelheden die bereikt werden, en de problemen die daarbij ontstonden, geven weer wat een aanslag op mens en machine deze extreem lange race was, en nog steeds is. Met name de gebeurtenissen in de beginjaren zijn ronduit indrukwekkend. In het ‘eerste deel’ van het boek wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed aan de jaren 1950 t/m 1954. In dat jaar (1954 dus) werd de laatste ‘originele’ Carrera Panamericana verreden.

Het ‘tweede deel’ van het boek behandelt de LCP van 1988 -toen Eduardo Leon de race nieuw leven in blies- tot 2005, en de jaren 2006 en 2007. De moderne versie van de LCP biedt naast klasses voor de klassieke automobielen ook ruimte voor allerlei andere soorten voertuigen. De meest extreme versies zien er uit als klassieke Amerikanen, maar zijn onderhuids nauw verwant aan Nascar racers. Ook moderne voertuigen hebben tegenwoordig hun eigen klasse. Aan alles wordt in woord en beeld voldoende aandacht besteed, en daarbij worden de randverschijnselen gelukkig niet overgeslagen.

“The only thing we do is improve the brakes and the suspension. We also improve the engine, actually. When I started racing this car, it had 420 bhp, then progressively 440, then 460 and now 500 horsepower”

Tot slot zijn alle resultaten van de races van 1950 tot 2007 in het boek vermeld en is er een uitgebreide index toegevoegd. Het is niet het meest tot de verbeelding sprekende deel van het boek, maar het maakt het wel een volwaardig naslagwerk over wellicht de zwaarste race ter wereld. La Carrera Panamericana is wat mij betreft dan ook een ware aanrader voor alle race- en klassiekerliefhebbers.

La Carrera Panamericana “The Worlds Greatest Road Race”
Auteur: Johnny Tipler
Engelstalig
Uitgever: Veloce Publishing (link naar het boek)
ISBN: 978-1-84584-170-6
Prijs: £ 45,00 UK, $ 89,95 USA


 

10 reacties
 1. @ lincoln: Veloce Publishing geeft inderdaad prachtige boeken uit.
  Al hun boeken zijn via mij te bestellen. Kost je niets extra, maar je steunt Klassiekerrally.nl wel 😉

 2. @ Kevski: Dat is nou het mooie van ‘onze’ hobby. Er zijn zo veel aspecten dat iedereen wel iets van zijn gading kan vinden. Geschiedenis, techniek, tuning, restauratie, poetsen, rijden, modificeren, rally’s en races, noem maar op…

 3. Zal best een mooi boek zijn hoor, maa heb er wederom niets mee. geef me dan och maar mijn gele bijbel of iets dergelijks….

 4. Lincoln .. the all-time smugglers favorite ..
  en natuurlijk van “Veloce publishing” ..
  de boys die automobiele literatuur naar een ander level hebben getilt ..

  zal eens kijken of de kerstman mij goed gezint is ..

 5. Geweldig die Lincoln op de cover met Saludos Amigos oftewel : bekijk het maar vrienden ! :mrgreen:

Comments are closed.