Af en toe krijg ik de vraag van uitgever Veloce Publishing of ik van een bepaald boek een recensie wil schrijven. Een van die boeken was dit boek over het verbeteren van de aerodynamische eigenschappen van je (dagelijkse) auto. Mijn vraag was of dat onderwerp niet wat te ver van klassiekers af zou staan, maar die vraag werd met ‘nee hoor, kijk maar’ beantwoord.

Dit is niet het eerste boek uit de SpeedPro Series dat ik gekregen heb, en ook in de andere boeken uit deze reeks wordt nogal eens gebruik gemaakt van formules en technische uiteenzettingen. Ook hier ontkomt de auteur er niet aan. Maar bijt je je er eenmaal in vast, dan werkt de uitleg verhelderend en lijdt tot een beter begrip van het gedrag van luchtstromen om je auto. Gelukkig is het niet noodzakelijk om elk blok met formules door te spitten. De vele afbeeldingen met goede uitleg werken namelijk ook verhelderen.

In hoofdstuk twee van het boek staan twaalf voorbeelden van auto’s waarbij de aerodynamica een grote rol speelde, van de Rumpler Tropfenwagen uit 1921 tot de Volkswagen XL-1 uit 2011. Deze auto’s geven een mooi beeld van het voortschrijdende inzicht op het gebied van luchtstromingen.

Hoewel ik mijn twijfels heb over de toepasbaarheid op klassiekers van voor – pak ‘m beet – 1975, denk ik dat het heel leuk kan zijn om met youngtimers aan de slag te gaan. Met andere woorden: Mijn Morris uit 1968 lijkt me een hopeloos geval, maar onze Saab 9-3 uit 1998 biedt volgens mij volop mogelijkheden om de aerodynamica te verbeteren.

Eens kijken… Bolletje wol, karton, ductape…

Veloce Publishing Ltd
www.veloce.co.uk
ISBN 978-1-787112-83-4
Prijs £ 35,-, exclusief verzendkosten

Bestellen? Klik hier!