Wat doe je als je een zondag lekker wilt toeren met je klassieke Alfa Romeo, maar de Italiaanse bergen zijn te ver weg? Dan zoek je een stel gelijkgestemden en gaat rondtoeren in de heuvels rond Nijmegen. Die stad heeft als Novio Magum ook een italo verleden en is daar nog trots op ook. Op zondag 26 april 2009 kwamen een kleine 100 equipes naar de Waalkade gereden.

Op het programma stond koffie, 160 kilometer (100 miglia) rijden, tussendoor lunch en nog een stop om een ijsje te eten. Het hogere doel van de rit is om de route van de Nijmeegse vierdaagse losjes te bekijken. Lekker rustig toeren door mooi landschap. Het lijkt voorwaar wel op de Winterswijkse klassiekerrally. Eén verschil was er uiteraard wel: alleen achterwielaangedreven alfa’s in plaats van de multiculturele stoet die Winterswijk aandoet. De sfeer was net zo ontspannen, de startvolgorde had net zo weinig met de volgorde op de rallyschilden te maken.

Een stoet Alfa’s bij elkaar is altijd goed om weer even de studie in details van de auto’s te doen. Wat was ook alweer het verschil in breedte van de grille tussen een spider uit ’68, uit ’76 en uit ’86 ? Wat was ook weer het verschil in deurgrepen tussen een spider 1600 en een 2000? Welk Alfa embleem heeft de Bertone uit ’74 op de C stijl staan? Verder gelukkig ook een aantal bijzondere exemplaren. Een SZ, een Zagato junior, drie Duetto’s, een Bertone die aan Amsterdam-Beijing heeft meegedaan (let op het rallyschild dat op de motorkap gepopnageld is…) en trotse overlevers uit het Alfa=roest tijdperk van het midden van de jaren ’70: drie Alfetta’s, een Giulietta en twee GTV’s.

Als de geruchten uitkomen, gaat Alfa Romeo vanaf 2010 weer een achterwielaangedreven platform gebruiken. Over een jaar of dertig kun je die vast gebruiken om aan de 100-miglia mee te doen. Tot die tijd gewoon lekker een klassieker in de garage schuiven. Genoeg mensen om kennis en ervaring mee uit te wisselen. En de mogelijkheid in september mee te rijden in Winterswijk (Red.: dat is waarschijnlijk in 2010 weer mogelijk!).

Voor de rest van de foto’s; zie onder.

Tekst en foto’s: Rudi


2 reacties

  1. Volgend jaar toch trachten om erbij te zijn. Link naar de foto’s doet het trouwens niet.

Comments are closed.