Maximum Mini (1)

Van oogstrelend tot netvliesverzengend, op uiterlijke kenmerken heeft Mini-fan en GTM Coupé-eigenaar Jeroen Booij niet geselecteerd. Wel reisde hij de halve wereld over om eigenaren te bezoeken en foto’s te maken. Hierbij kreeg hij ook hulp van een tegenvoeter, zodat ook Mini-derivaten uit Australië hun welverdiende plek in het boek konden krijgen.

Na veel speurwerk had Jeroen meer op de Mini gebaseerde auto’s dan in het boek zouden passen. Gelukkig hebben de afvallers een plekje gekregen in het laatste hoofdstuk. De creaties die de eindstreep wel gehaald hebben (sommige met een heerlijk aanstekelijk ‘hobby-Bob’ gehalte) worden vaak begeleid door origineel reclamemateriaal of foto’s uit de oude doos. Veel van dit materiaal is nog nooit eerder gepubliceerd.

Grappig om te lezen is het voorwoord door Gordon Murray. Ook hij bouwde ooit een auto op basis van de Mini. Deze IGM Minbug was eigenlijk bedoeld voor een reis door Europa, samen met zijn vrouw, dus van de reis door Europa kwam niet veel terecht. Wat wel terecht kwam, was een van de door Murray gebouwde Minbugs. Jeroen spoorde deze op, en nam contact op met Murray, die verheugd was de auto weer te zien. Doordat de IGM Minbug pas opdook toen het boek al bijna klaar was, is het slechts te vinden in het hoofdstuk over de auto’s die het niet gehaald hebben. Gordon Murray typte nog in allerijl een voorwoord. Wellicht krijgt de Minbug in een volgend deel (?) de verdiende aandacht.

Ondanks het feit dat het boek dus niet compleet kan zijn, is het een heerlijk naslagwerk dat ook makkelijk in één ruk uitgelezen kan worden. Een echte aanrader dus.

Meer Maximum Mini leesvoer online is hier te vinden.

6 reacties

 1. dit is nou echt een “ander” auto-boek ..
  geeft heel veel info over de Britse industrie van die periode ..

  de talloze opportunistische deviraten ..
  van hobby-projecten die allemaal eens een keertje uit de kosten moesten komen maar wat noooooit gebeurde ..
  mensen die dag en nacht aan het klooien zijn geweest om het simpele feit dat ze een schuur en 2 rechter klauwen hadden ..
  een paar ideeen .. een zak centjes .. en hup .. op naar de kamer van koophandel ..
  “wij gaan het eens effe helemaal anders doen .. beter iig” ..

  1 grote romantische/dramatische comedy ..

  BOEK IS EEN AANRADER ..

  1. Ik heb hem liggen thuis, maar ik vind hem niet verschrikkelijk goed. Ok, er staan een hoop verhalen in, maar ik mis heel erg de techniek erachter. Staat eigenlijk nagenoeg niets in over gewicht, ophanging of wat dan ook. Ook niets over kwaliteit van panelen. Ik zou hem dus het stempel van “aardig” geven, maar niet meer dan dat….

   1. Het is dan ook minder een technisch naslagwerk, maar meer een overzicht van zoveel mogelijk op Mini’s gebaseerde creaties en hun bouwers, aangevuld met informatie die voor techneuten daardoor misschien niet altijd diep genoeg gaat.

    Ik denk overigens dat het schrijven van zo’n soort boek nog best lastig is. Voor je het weet, verzand je in oeverloze opsommingen van droge feitjes. Jeroen is er in geslaagd alles zeer prettig leesbaar te houden, en dat vind ik ook wel wat waard.

 2. Een heel leuke opzet voor een boek, lijkt me. Het is dat ik niets heb met Mini… Als er zoiets verscheen over de 2CV (om ‘zomaar’ iets te noemen 😉 ) had ik die heel graag willen hebben.

Comments are closed.