Again: Eigenlijk zegt de titel al genoeg, maar wat zien jullie graag voor artikelen over techniek. Of beter nog: Over welke onderwerpen willen jullie meer lezen? En waarom juist daarover? Ook voor de toekomst blijft dit een handig onderwerp. Mochten jullie ideeen hebben dan mag je ze er altijd bijzetten in de comments ….

Techniek: Wat zien jullie graag?

41 gedachten over “Techniek: Wat zien jullie graag?

 • Pingback:Techniek: De Ontsteking

 • 7 december 2009 om 00:38
  Permalink

  Hoeft niet perse, maar is wel raadzaam. daar kom ik nog een keer op terug in een artikel iig.

 • 6 december 2009 om 23:51
  Permalink

  Remmen van de Morris zijn best ok eigenlijk. Iets zachtere blokken en voeringen zou wat mij betreft wel mogen. En dan de rembekrachtiger van de 1300 GT er op zodat ik wat minder hard hoef te stampen. Als ik het goed heb, moet ik dan ook de hoofdremcilinder vervangen. Iets met een verschil in diameter van de zuiger of zo… Heb ik me door een ADO16 expert laten vertellen.

 • 6 december 2009 om 23:46
  Permalink

  Bwahahaha, nooit last van. Wel gehad met standaard achtertrommels dat er 1 vastsloeg. Begon iets te goed te remmen πŸ˜› na de allu trommels met vinnen geen last meer van. Op de 4kant 4pots remklauwen. Dat remde met de semislicks goed genoeg om de achterwielen van de grond af te krijgen πŸ˜†

 • 6 december 2009 om 22:47
  Permalink

  Had ik dus na 4 bochten!

  Heb er mega van geleerd want kan nu 4Wdriften zonder om te gaan. Eerlijk is eerlijk: weg moet wel vochtig zijn.

  Was dus best even schrikken toen de remmen het weer goed deden πŸ˜‰

 • 6 december 2009 om 22:44
  Permalink

  Oeh, fading… Na 25 km keihard scheuren in de MG op een bochtige weg, had ik geen remmen meer over. Scary!

 • 6 december 2009 om 22:42
  Permalink

  Je hebt uiteraard gelijk: remmen vertraagd alleen maar πŸ˜‰

  Ik ben reuze blij dat mijn remmen het nu eindelijk eens echt goed doen. Geen getril, geen gefade na vier keer trappen . . .

 • 6 december 2009 om 21:47
  Permalink

  Wegligging is belangrijk, maar IMHO niet zo belangrijk als de remmen, Albert…

 • 6 december 2009 om 21:18
  Permalink

  Da’s geen tuning toch?
  Maar helemaal mee eens: lassen en dichtsmeren!

 • 6 december 2009 om 21:10
  Permalink

  @ Dinks:

  Idd. maar wat denk je van het chassis? Klassiekers hebben nog al wel eens roest op delen waar je het eigenlijk niet wil. Of ze hebben eerder een aanrijding gehad waardoor het chassis niet 100% recht meer is, of zelfs verzwakt is. Geen leuke dingen om te tegen te komen, maar helaas wel realiteit….

 • 6 december 2009 om 20:38
  Permalink

  Remmen en ontsteking lijken mij prio’s.

  Iedereen die begint met tuning weet: eerst de wegligging tiptop en dan pas aan de motor beginnen.

 • 6 december 2009 om 00:12
  Permalink

  Bwahaha, je weet dat ik daar het antwoord al lang op weet voor de morris. Ik reed rond met een setup van gebruikte klauwen die alles stopten….

 • 5 december 2009 om 22:38
  Permalink

  Nou… Ik wil er heel graag meer over weten. Ben op ’t ADO16 forum ook al aan ’t vragen wat ik kan doen om de remmelarij van de Morris te optimaliseren. Voeg maar toe aan je lijst! πŸ™‚

 • 5 december 2009 om 18:24
  Permalink

  9 stemmers. In het kort is het toch motortuning wat terug komt, maar ook veel het antwoord alles. Altijd wel grappig om te zien: Niemand wil wat over remmen weten, maar je hebt ze zo verdomd hard nodig, en zijn vaak bij klassiekers toch al niet echt super….

 • Pingback:Technical: Bougies

 • 28 november 2009 om 15:03
  Permalink

  @ Badhuis:

  Inmiddels wel het 1 en ander over uitgeocht, en ik snap nu wel waar het porbleem zit. Overigens voor mij een nieuwe ontdekking gedaan, aangezien het een combi is van meerdere bakken. Wist niet dat die combi bestond. Tzt gaat daar een artikel over komen. Maar niet zeer binnenkort….

 • 28 november 2009 om 01:56
  Permalink

  Langzaam schakelen – en precies – is vaak het snelst.

 • 27 november 2009 om 10:55
  Permalink

  Niet zo snel met aannemen dat een Moss versnellingsbak “dan wel” een ongesynchroniseerde bak zou zijn.
  Een Moss bak heeft sowieso synchromeshes op de 2, 3 en 4. Niet op de eerste, maar dat hadden de meeste (in ieder geval britse) auto’s niet in de vijftiger/zestiger jaren.
  Maar het is een feit dat auto’s met een Moss box vaak bekritiseerd werden (testrapporten uit die jaren), waarom? Je moet een Moss bak niet vergelijken met een versnellingsbak van nu, maar met een bak uit dezelfde periode. Waarom was een bak van een Rover 90 of Humber blijkbaar minder storend als een Jaguar 2.4? Alemaal vier versnellingen, geen synchro op de 1. En waarom werd ondanks de kritiek de Moss box toch nog zolang nog gemonteerd in Jaguar? Dat zijn interessante vragen (ik vermoed dat Kurt dit ook bedoelt).

 • 26 november 2009 om 22:58
  Permalink

  Mossbox is super serk, maar je moet ermee leren rijden. En dat is nog niet makelijk. het is of dubbel clutchen, of heel precies te werk gaan. Maar dat artikel moet goedkomen. Voorlopig eerst wat anders πŸ˜› Zien jullie na de perstrip wel verschijnen πŸ˜‰

 • 26 november 2009 om 21:52
  Permalink

  Een kennis heeft een XK150 met Mossbox en zweert erbij . . . Ik heb geen idee: gewend aan Japbox πŸ˜‰

 • 26 november 2009 om 21:48
  Permalink

  @kevski: Verheug me erop. Kan me herrineren dat ik ooit een gelezen heb dat die ‘Moss-type’ versnellingsbakken ook bekend stonden als ‘crashbox’

  Hmm, een artikel over een preselector versnellingsbak is ook interessant lijkt mij, heb me altijd al afgevraagd hoe dat nou precies werkt! :mrgreen:

 • 24 november 2009 om 22:00
  Permalink

  Ah, zeg dan gewoon een ongesynchroniseerde versnellingsbak, net zoals in de heel veel auto’s uit die tijd πŸ˜› Komt in orde, staat op de lijst πŸ˜‰

 • 24 november 2009 om 21:54
  Permalink

  Eerste serie E-types ook, en de Mk2 als ik me niet vergis. Schijnt nogal lastig te zijn om die bakken zonder ‘tanden poetsen’ te schakelen, maar het fijne weet ik er ook niet van.

 • 24 november 2009 om 20:56
  Permalink

  917!! een van mijn favorieten !! in 2008 nog in het echt gezien op
  Le Mans Classic met oa Jurgen Barth.
  Ik hoop dat Gijs v Lennep nog een keer schittert in de 2010 le Mans classic met de gele ‘Sandeman’ 917 waar hij onlangs nog in amerika mee verenigd werd

 • 24 november 2009 om 20:44
  Permalink

  @kevski

  Doe mij alles maar. de basis kennis kan altijd uitgebreid worden πŸ˜‰

 • 24 november 2009 om 19:49
  Permalink

  @ Kurt:

  Moss versnellingsbak???? Geef eens een voorbeeld onder welke auto dat zit? Ik ken de term namelijk niet….?

 • 24 november 2009 om 19:35
  Permalink

  Hmm, ik zou wel eens wat meer willen weten over wat nu eigenlijk het probleem is van een ‘Moss’ versnellingbak en wat er anders aan is in vergelijking met andere versnellingsbakken. πŸ˜† Interessant idee?

 • 23 november 2009 om 15:29
  Permalink

  @ Citrofiel:

  Dan moet je je diep schamen idd πŸ˜† πŸ˜‰ Jullie kunnen ook niet allemaal even geweldig zijn als ik πŸ˜† πŸ˜‰
  Nu ff zonder dollen: Binnenkort ga ik jullie eerst leren lezen …. πŸ˜†

 • 23 november 2009 om 14:40
  Permalink

  Erg beschamend, maar qua praktische autotechniek ben ik eigenlijk een nitwit… 😳 Dus kom maar op met whatever!

 • 23 november 2009 om 13:27
  Permalink

  @ de sjonnies:

  Zo heb ik ook wel eens god gezien idd. Rabobinekabel met daardoor een kleine 80.000 volt lekte een beetje πŸ™„
  BTW, je hebt mijn mail, net als de rest van de wereld, dus als je ergens niet uit komt, dan roep je maar, ok? Desnoods maak ik een klein stukje tekst wat je in de jouwe kunt plakken….
  En wat klassiekerrally al zegt: Big thumbs up!

 • 23 november 2009 om 13:16
  Permalink

  Oh de 917! Ik kan bijna niet meer wachten. V12 boxer, luchtgekoeld en een geweldige carrosserie. Top racer!

 • 23 november 2009 om 13:14
  Permalink

  ok even een snake-preview : ben momenteel bezig met Iconen de 917, maar dat is een moeilijk verhaal qua motoren, uitvoeringen ed.
  Daarnaast hebben we het gelukkig zeer druk op de zaak (ben even van het weekeind heen en terug naar Milford Haven geweest….met een volle bestelwagen)
  On topic : van alles wat, maar popliar en niet te ingewikeld.
  Wat elektra betreft : geef me 34 draden en ik pak gegarandeerd die ene vast zodat je me ziet break dancen :mrgreen:

 • 22 november 2009 om 19:50
  Permalink

  @ Bowler:

  I know! Wie denk je dat het verslag geschreven heeft? Het probleem is meer dat dat verder nog redelijk stock auto’s zijn. Tenminste, naar mijn maatstaven dan. En wat die younghtimers betreft: Zoiets zit er ook wel aan te komen hoor …. πŸ˜‰

 • 22 november 2009 om 18:52
  Permalink

  @kevski zo’n chaparrel is inderdaad leuk om meer over te weten. Maar het hoeft wat mij betrefd niet zo hoog. Denk dat als je bij de oldtimer races hier in nl langs gaat dat het ook wel lukt om een fotoshoot te regelen. Is voor hun alleen maar meer aandacht. Dingen als Youngtimer trophy is ook zoiets πŸ™‚

 • 22 november 2009 om 18:36
  Permalink

  @ Klassiekerrally:

  Ja Baas πŸ˜› Zelf ook voor gestemd, maar dat is meer omdat het mijn vraag is aan jullie …. πŸ˜›

 • 22 november 2009 om 18:35
  Permalink

  @ Bowler:

  Wat bedoel je precies met artikelen over complete raceauto’s? Auto’s zoals een Chapparal? Of zit ik er nu redelijk naast. Probleem zit hem er meer in dat ik dan de techniek specifiek van die auto onder de loep moet nemen + foto’s ervan moet schieten. Mocht jij of iemand anders die contacten hebben dan hoor ik het graag. van nieuwe auto’s lukt zoiets me nog wel, maar van volbloed racewagen van vroeger wordt dat een stuk lastiger πŸ™ Gevolg is dus dat ik die van de nieuwe wagens hier niet zal plaatsen. Mocht je wat tegenkomen dan moet je dat zeker even doen. Altijd handig …. πŸ™‚

  @ Anthony:

  Dat begrip zal ik nog wel eens meenemen. Klein tipje van de sluier oplichtend: Het wordt gebruikt voor meer rechtuitstabiliteit zonder daarbij de stroomlijn nadelig te beinvloeden…. πŸ˜‰
  Het 2de punt wat je aandraagt komt sowieso aan bod …. πŸ™‚

 • 22 november 2009 om 18:02
  Permalink

  Ik vraag me eigenlijk af hoe het zit met het begrip ‘longtail’ Je ziet dat niet meer nowadays.

  Misschien ook iets over het vermogen opvoeren van klassiekers.

 • 22 november 2009 om 17:23
  Permalink

  Ik ben het wel met klassiekerrally eens, maar als ik echt moet kiezen dan word het toch motoren.
  Zou het ook erg interessant vinden om artikelen over complete race autoΒ΄s te zien. Als ik iets tegen kom wat misschien interessant is voor hier zal ik het wel doorgeven. Mocht je nog een hulp nodig hebben oid. dan wil ik ook wel helpen. Heb een redelijk uitgebreide kennis over autoΒ΄s, motoren en techniek πŸ˜‰

 • 22 november 2009 om 17:12
  Permalink

  Een artikel over uitlaten zou me ook aanspreken, of gewichtsreductie, of schokdempers…

 • 22 november 2009 om 16:06
  Permalink

  Anders, namelijk: ‘All of the above’. Ik heb een brede interesse πŸ˜‰

Reacties zijn gesloten.