The Argentine Temporada Motor Races 1950 tot 1960

Twee journalisten bedenken een nieuwe raceserie: De deels geasfalteerde paden van stadsparken zijn prima geschikt als circuits. Het Vondelpark, Park Sonsbeek, Het Zuiderpark en het Kronenburgpark zijn de geselecteerde locaties voor de hogesnelheidsevenementen. Klinkt onwaarschijnlijk? In Nederland is dit inderdaad ondenkbaar. Maar dit is zo ongeveer wat er midden jaren ’30 in Argentinië gebeurde…

The Argentine Temporada Motor Races 1950 tot 1960

Herman Lopez Laiseca maakte eerder al een dvd over ‘Las Temporadas’ en schreef ‘The Illustrated Histroy of the Buenos Aires 1000km’, en nu heeft Veloce Publishing zijn boek over de Argentijnse Temporada Motor Races uitgebracht. Een boek met 220 zwart/wit foto’s verdeeld over 144 pagina’s. De tekst is dan ook ondergeschikt aan het beeld, maar je weet wat gezegd wordt over een plaatje. Dat wil echter niet zeggen dat de tekst weinig informatie biedt. Integendeel. Zelfs de fotobijschriften zijn vrij uitgebreid en daardoor verhelderend.

De races werden georganiseerd omdat motorsport -net als voetbal- in populariteit steeg. Bovendien wilde men ervaring opdoen en leren van de races, de kennis vergroten. Daarnaast waren er coureurs en monteurs die hun kunnen wel eens wilden vergelijken met dat van de Europeanen. Geldgebrek verhinderde in eerste instantie de bouw van volledig verharde circuits en bovendien gooide de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. In 1947 werden de races weer hervat. Wie denkt dat alleen ‘local heroes’ deelnamen, heeft het mis. Coureurs als Achille Varzi, Juan Manuel Fangio, Jean Pierre Wimille, Alberto Ascari, Prins Bira, Stirling Moss en Reg Parnell streden om de winst.

En daarover gaat dit boek. Over de overwinningen, de verliezen, de teams en de coureurs. Ook hier weet de auteur weer de feiten te noemen zonder in al te saaie opsommingen te vervallen. Lardeer dat met 220 foto’s en je hebt een mooi naslagwerk over de race die Argentinië op de internationale autosportkalender zetten.

The Argentine Temporada Motor Races 1950 to 1960

Hardback, 248 x 248 mm, 144 pagina’s, 220 zwart-wit afbeeldingen
Auteur: Hernan Lopez Laiseca
Uitgever: Veloce Publishing Ltd
Website: www.veloce.co.uk
ISBN 978-1-845848-28-6
Prijs: £ 35,- / $ 60,- (exclusief verzendkosten)