Een keer in de drie jaar vindt in de Ardennen een bijzondere rit plaats: De herdenkingsrit 'Circuit des Ardennes'. In 1902 zorgde het Circuit des Ardennes voor een wereldpremière: Het was de eerste automobielwedstrijd op een wegcircuit waarbij werd teruggekeerd naar het startpunt. Tot dan toe werden de wedstrijden verreden van stad naar stad (Parijs-Wenen, Parijs-Bordeaux etc.). De vernieuwing die door het Circuit des Ardennes werd geïntroduceerd, werd overgenomen door alle grote wedstrijden uit die tijd (Gordon Bennett, Targa Florio etc.) en lag later aan de basis van de oprichting van het circuit van Spa-Francorchamps.

De man die het Circuit des Ardennes in het leven riep was de grote sportman Baron Pierre de Crawhez, hij nam zelf deel aan de wedstrijd van 1902 met een Panhard Levassor, maar moest na een ongeval opgeven en de overwinning laten aan Charles Jarrot (GB) eveneens met een Panhard Levassor.
Pierre de Crawhez won de editie van 1903, de winnaars van de andere edities waren Georges Heath (GB) met Panhard, Hemery (F) met Darracq, Duray (B/F) met Lorraine Dietrich, Lord Morre-Brabazon (GB) met Minerva. Maar ook veel andere grote merken lieten van zich spreken tijdens het Circuit: Mercedes, Pipe, Germain, Hotchkiss, Napier, Clément, Wolseley, Mors, Fiat enzovoort. Enkele grote namen uit de motorwedstrijden: Osmont met de Dion driewieler, Demeester met Griffon, Kühling met Minerva, de merken Peugeot, Sarolea, FN en vele anderen.

<img class="size-full wp-image-11236 " title="Circuit des Ardennes 2011" src="http://www.kla

ssiekerrally.nl/wp-content/uploads/2011/01/2011_NL.gif” alt=”Circuit des Ardennes 2011″ width=”401″ height=”600″ />

Circuit des Ardennes 2011

De herdenkingsritten van de afgelopen jaren
In 2002 vond onder bescherming van Z.M. Albert II de eerste herdenkingsrit ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het Circuit plaats. Het was een weergaloos succes, zowel wat betreft deelnemers als publiek. In 2005 en 2008 kende de herdenkingsrit een nog groter succes: Meer dan 100 voertuigen van voor 1908, en meer dan 500 andere oldtimers namen deel aan dit historische feest.
De herdenkingsrit van 2011 zal de geest van de voorgaande edities respecteren, maar nog meer activiteiten omvatten om aan alle liefhebbers een dubbele rol te geven: Die van deelnemer (in zijn voertuigcategorie) en die van toeschouwer voor de andere categorieën, in het bijzonder die van de buitengewone authentieke en gelijkaardige voertuigen uit de tijd van het Circuit des Ardennes.

De Belgische Ardennen
Het Circuit des Ardennes doorkruist een prachtige omgeving die nauwelijks is veranderd sinds het begin van de twintigste eeuw: Het hart van de Belgische Ardennen. De route leidt bijvoorbeeld door het prachtige woud van Anlier en zondag door die van Chiny en Bouillon. Het toeristische parcours (het gaat niet om een wedstrijd) volgt de historische routes.

Bron: www.circuit-ardennes.be
Meer informatie is ook via bovenstaande website te verkrijgen.

Foto: www.vanderbiltcupraces.com

zp8497586rq

3 reacties

  1. “Het Circuit des Ardennes doorkruist een prachtige omgeving die nauwelijks is veranderd sinds het begin van de twintigste eeuw”

    Dat mag je gerust met een serieuze korrel zout nemen 😉

    Bedankt voor de tip wel, ga toch zeker proberen eens te gaan kijken enz. 🙂

    1. Ik denk ook dat het stukje over de omgeving ietwat gerelativeerd moet worden, maar het blijft een prachtige omgeving.

Comments are closed.