Graag bracht ik even een bijzonder Hillmantje onder jullie aandacht waarvan ik het bestaan niet eens wist, tot een avondje rondzwerven op Australische sites me tot een goudmijntje van gallerijen leidde!

Zoals jullie onderhand wel weten, hebben wij thuis een Hillman Minx in de garage staan. Een typisch Brits saloontje, met z’n goede en slechte kanten.
Tot voor kort meende ik dat er slecht 3 versies waren van onze Minx; een saloon, een estate en een convertible. Dat klopt ook, maar de versie vlak voor de onze, de Mk. IV, lijkt sprekend op de onze en die had wat meer uitvoeringen: saloon, estate, convertible en… Ute, pick-up dus! Kijk eens naar deze geweldige bakjes!

Hillman UTE II Hillman UTE III Hillman UTE I Hillman UTE

De Hillman Ute/Commer (beiden Australische namen voor respectievelijk pickup en Hillman) werd uitsluitend in Australë verkocht en er zijn er ongeveer 100 van de band gerold. De in dit artikel getoonde exemplaren zijn zowat de enige Utes die ik kon vinden op het wereldwijde web, met de Commers meegerekend, maar het verschil merk je niet. 🙂
Zoals te zien aan de tankdop, is de achterkant van hout gemaakt en voorin ligt het typische 1.2 liter 4 cilinder zijkleppertje. Ook opmerkelijk is dat er een Ute bestaat van de versie voor en de versie vlak na de Mk. V (de onze), maar niet van de Mk. V…

Op de site van de Hillman Car Club of South Australia staan nog enkele foto’s van een restauratieproject: een 1956 Hillman Utitlity.
De eigenaar kocht hem op 16 februari 1987 voor 500 dollar en in 4 jaar weer op topconditie gebracht, hing er een caravan achter en reed 400 km naar Mildura!

Ute rest Ute rest I Ute rest II

En als laatste is er nog de eigenaar van die witte Ute (ditmaal geen Hillman maar een Commer), ene Phil, die enkele fijne video’s heeft van zijn Connie!

Ute rest III

Geinige Hillmantjes…
Getagd op:

5 gedachten over “Geinige Hillmantjes…

 • 14 september 2009 om 15:36
  Permalink

  Speelde vroeger in zo’n ding, een Estatge die door de’schildertjes, waarvan er eentje een Beatle werd genoemd omdat hij lang haar had. Was achtergelaten na het schilderen van onze appartementen omdat de Hillman een gruwelijke kortsluiting had ondergaan waardoor de hele bedrading was uitgebrand, de Hillman niet, we hebben vele verre ‘reizen’gemaakt als kinderen en hebben em niet gesloopt,……dat deden ‘grote ‘jongens zo’n drie weken later.
  We spreken dus halverwege de zestiger jaren !

 • 12 september 2009 om 20:14
  Permalink

  Heb ik gedaan, een Friend Invite, gesubscribed, gemaild, alles wat mogelijk was! 😛 Nog niets van teruggekregen…

 • 12 september 2009 om 19:41
  Permalink

  Filmpje uit Oz is inderdaad van belabberde kwaliteit. Dat kan Christophe beter! 🙂

 • 12 september 2009 om 18:04
  Permalink

  Hillman goes blue-collar in down-under ..
  de “ute” cultuur is in west-europa ondenkbaar/onbegrijpbaar ..
  leuk fenomeen iig ..

  @Christophe ..
  misschien een idee om eens dat filmpje van jouw die kant op te sturen ..
  gewoon om te laten zien dat het prettiger is voor de kijker om de saaie delen weg te laten .. en de camera stil te houden ..

Reacties zijn gesloten.